Videospeler inladen...

Gaan "coronacontroles" van politie te ver? Minister De Crem: "Geen politiestaat, rechten van burgers zijn gewaarborgd"

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) vindt niet dat de politie te ver gaat in het afdwingen van de coronamaatregelen. Hij reageert daarmee op de kritiek van sommigen, onder meer uit liberale hoek, dat hij zijn bevoegdheden heel ruim interpreteert en dat we evolueren richting een "politiestaat". "De rechten van burgers zijn gewaarborgd door de grondwet, en de grondwet is op geen enkele wijze met de voeten getreden", zegt De Crem in "Terzake". 

De politie gaat dit weekend extra controleren, want uitstapjes naar de kust of de Ardennen zijn ten strengste verboden in deze coronatijden. Ook wie een tweede verblijf heeft mag daar niet naartoe, en dat veroorzaakt wrevel bij sommigen.

Minister De Crem verdedigt de beslissing. "Het gaat in tegen de raadgevingen van de medici, want wanneer mensen naar een tweede verblijf gaan, zitten ze in groepen samen en worden twee belangrijke basisprincipes van de maatregelen niet gerespecteerd. Eén: je moet afstand houden. Dat is op dijken en dergelijke niet het geval. Twee: je moet zoveel mogelijk thuis blijven. We doen dit niet voor ons plezier, maar om massaverplaatsingen te vermijden."

"Algemeen belang dienen"

De Crem benadrukt dat het overgrote deel van de bevolking de maatregelen goed naleeft, maar dat er altijd mensen zijn die de regels aan hun laars lappen. Daarom zijn de strenge controles nodig. "Het zijn maatregelen voor de volksgezondheid die het individuele belang wat beperken, maar die het algemene belang onderschrijven."

Wat absoluut niet kan, zijn kliklijnen. Dat brengt ons terug naar de meest duistere tijden van onze geschiedenis

Wat absoluut niet kan, zijn kliklijnen, zo stelt De Crem. "Dat brengt ons terug naar de meest duistere tijden van onze geschiedenis." Er was deze week ook discussie over de bevoegdheid van de politie om bij mogelijke "lockdownfeestjes" binnen te vallen zonder huiszoekingsbevel. Daarover zegt De Crem nu dat dit nooit op tafel heeft gelegen. "Ik weet niet van waar dat bericht komt."

Met het inzetten van drones, ziet hij geen probleem. "Dat is helemaal niet nieuw. Bijvoorbeeld tussen kerst en nieuwjaar zijn er veel ingezet tegen snelheidsovertredingen of drugstrafiek aan de grens."

"Alle beslissingen zijn samen genomen"

De minister haalt uit naar Open VLD-voorzitster (en coalitiegenote) Gwendolyn Rutten, die zich kritisch had uitgelaten over de omzendbrief van De Crem met instructies over het afdwingen van de maatregelen.

"Sommige mensen proberen er een politiek spel van te maken, dat kunnen we missen als kiespijn. In elk geval is ze toch te laat wakker geworden, want alle beslissingen zijn drie weken geleden genomen. Men was daar toen bij", zegt De Crem.

Het is mijn wens en bedoeling om, wanneer deze crisis voorbij is, opnieuw in een genormaliseerde toestand te komen

"De rechten van burgers zijn gewaarborgd door de grondwet, en de grondwet is op geen enkele wijze met de voeten getreden. Het is mijn wens en bedoeling om, wanneer deze crisis voorbij is, opnieuw in een genormaliseerde toestand te komen."

Aankoop mondmaskers

De Crem kondigde ook aan dat hij van het kernkabinet de toestemming heeft gekregen om mondmaskers aan te kopen voor de politie. Daar is er ongerustheid over de persoonlijke bescherming. Er was zelfs al een stakingsaanzegging ingediend. De minister gaat er nu vanuit dat mogelijke acties van de baan zijn en hij bedankt de vakbonden.

"Ik ben zeer bezorgd over het welzijn en de gezondheid van de politiemensen. Ik heb vanmorgen op het kernkabinet de toestemming gekregen om mondmaskers aan te kopen. Maandag of dinsdag zullen er tienduizenden maskers beschikbaar zijn voor de controles door politiemensen."

Bekijk het gesprek met Pieter De Crem (CD&V) in "Terzake":

Videospeler inladen...

"Terzake" ging ook mee met een politiepatrouille in de regio rond Durbuy. Bekijk hier de reportage:  

Videospeler inladen...

Meest gelezen