Copyright: Sijmen Hendriks

Politiezone Grens: "Als we controles aan de Nederlandse grens moeten opdrijven, hebben we extra middelen nodig"

Aan de grens met Nederland zijn er door de coronamaatregelen grenscontroles en die worden elke dag geëvalueerd. Momenteel bewaakt de politiezone Grens vier overgangen richting Nederland. "We kunnen het aantal controles nog opdrijven, maar dan hebben we wel extra middelen nodig."

Sinds de invoer van de verstrengde coronamaatregelen controleert de politie de grens met Nederland.  Zo mag je enkel nog de grens over om naar je werk te gaan of voor medische zorg van jezelf of iemand anders.

De politiezone Grens neemt de controles in de regio Essen, Kalmthout en Wuustwezel voor hun rekening. Momenteel worden de twee grote overgangen richting Roosendaal en richting Breda intesief gecontroleerd. "We hebben ook een hele hoop kleinere toegangen afgesloten met betonblokken. Op bepaalde plekken zijn wel tractorsluizen voorzien, zodat de landbouw kan blijven doorgaan", zegt Patrick De Smedt van de politiezone Grens.

Samenwerken met Nederland

De controles verlopen vlot en worden dagelijk geëvalueerd, ook op federaal niveau. Indien het aantal controles verhoogd wordt, hoopt De Smedt op extra ondersteuning en manschappen. "Als ze beslissendat die extra controles er moeten komen, dan kunnen we dat niet alleen aan. Ik ga me niet uitspreken over waar die middelen en die manschappen vandaan moeten komen, want dat is iets dat men in de politiek moet bekijken."

De Smedt vindt een samenwerking met Nederland ook interessant. "Wij controleren nu ook mensen die vanuit Nederland naar België willen komen. Zo'n samenwerking met Nederland zou onze taak verlichten."

 

Meest gelezen