Getty Images

Na de 7 miljoen nieuwe mondmaskers: "Twijfels over kwaliteit bij eerste controle"

Er bestaan twijfels over de kwaliteit van de 7 miljoen mondmaskers die vanmorgen zijn aangekomen uit China. Dat blijkt uit een eerste controle, zo zegt bevoegd minister Philippe De Backer (Open VLD). Ondertussen zijn wel 35 miljoen maskers besteld. 

Op de luchthaven van Bierset bij Luik zijn vanmorgen 7 miljoen mondmaskers aangekomen: 2 miljoen "gewone" maskers - het moesten chirurgische zijn, maar het bleken comfortmaskers - en 5 miljoen FFP2-maskers, de maskers die gebruikt worden voor de behandeling van coronapatiënten. Die maskers worden eerst getest voor ze verder worden verdeeld door de FOD Economie en het Geneesmiddelenagentschap. En dat is nodig want volgens bevoegd minister Philippe De Backer (Open VLD) zijn er bij de eerste controle al "twijfels" over de kwaliteit ervan.

"Het zal enkele dagen duren om te kijken of alles conform is, zeker op vlak van de kwaliteit", zegt minister De Backer in "Het Journaal". Is er dan opnieuw een bestelling geplaatst bij een leverancier die de kwaliteit niet kan garanderen? "Dat moet nu blijken", antwoordt De Backer. "Daarom dat we een systeem hebben ingevoerd om ervoor te zorgen dat er op het moment van aankomst nog eens een check wordt gedaan in Belgische labo's, ook al leek alles in orde bij een eerste check bij het vertrek."

Ondertussen wordt er wel verder gezocht naar mondmaskers. De cijfers op een rijtje:

  • er zijn goed 35 miljoen extra maskers besteld: 25,5 miljoen chirurgische en 10,2 miljoen hoogwaardige FFP2/FFP3-maskers, die nog beter beschermen en bedoeld zijn voor zorgverleners die coronapatiënten behandelen;
  • er zijn al 7,2 miljoen chirurgische en 759.947 FFP2/FFP3-maskers verdeeld over de ziekenhuizen en andere medische centra;
  • vanmorgen zijn op de luchthaven van Luik 2 miljoen chirurgische en 5 miljoen FFP2-maskers aangekomen, die nu gecontroleerd en getest worden op kwaliteit. 

De regio's en individuele ziekenhuizen hebben ook nog eigen bestellingen:

  • 12.400.500 chirurgische maskers en 523.200 FFP2-FFP3-maskers zijn al geleverd;
  • 13.980.500 chirurgische en 1.073.200 FFP2/FFP3-maskers zijn besteld.  

Volgens minister De Backer kunnen we nu enkele dagen voort. De extra bestelling van 35 miljoen maskers zal vanaf volgende week arriveren en zou moeten toelaten dat we voor enkele weken safe zijn.

In geval van twijfel over de kwaliteit worden stalen genomen en getest

Minister De Backer heeft ook uitleg gegeven over de manier waarop de maskers gecontroleerd worden. Over de kwaliteit ervan was namelijk onrust gerezen, enkele loten die afkomstig waren uit China, werden al teruggeroepen.

Eerst wordt gecontroleerd of de bedrijven die zullen leveren, betrouwbaar zijn. In geval van twijfel, wordt om enkele stalen gevraagd. Die worden in Belgische laboratoria getest. Pas dan volgt een bestelling.

Op het moment van de levering controleren de FOD Economie en het Geneesmiddelenagentschap de geleverde producten. In geval van twijfel worden opnieuw stalen genomen en hier getest. Pas als aan alle voorwaarden inzake kwaliteit en veiligheid is voldaan, gaan de maskers naar de zorgcentra.

Nog voldoende essentiële geneesmiddelen in stock

Volgens minister De Backer is er ook nog een voldoende voorraad van geneesmiddelen die essentieel zijn voor de behandeling van covid19-patiënten, onder meer spierverslappers en morfine. Voor sommige reikt de voorraad maar tot halfweg deze maand, maar die zijn bijbesteld. 

Meest gelezen