AFP or licensors

Royals: jonge Thai pikken de "quarantaine" van hun koning in Duits hotel niet en ex-man van Camilla besmet

We brengen u elke zondag wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland, en corona blijft domineren. Prins Albert van Monaco wandelde deze week genezen zijn paleis uit. Hij mag net als de Britse kroonprins Charles uit quarantaine. Wie nog altijd vecht tegen het virus is Andrew Parker Bowles, de ex-man van Camilla. Ook de Thaise koning "zonderde zich af", maar  "in homogene groep" in een Duits hotel. De Zweedse kroonprinses Victoria stak de handen uit de mouwen en maakte voedselpakketten klaar.   

Prins Albert - met hoestje - naar Roc Agel

Twee royals die het nieuwe coronavirus opliepen, zijn deze week genezen verklaard. Prins Albert (62) van Monaco meldde zich op 20 maart ziek. Hij mocht maandag van de dokters naar zijn gezin dat op veilige afstand in Roc Agel verbleef. Roc Agel is de voormalige privéwoonst met boerderij die Albert erfde van zijn ouders, Grace Kelly en prins Rainier. Het is gelegen op de flank van Mont Agel (vandaar de naam) op de grens van het ministaatje met Frankrijk. Albert zat in quarantaine in de privévertrekken van het paleis waar hij bleef voortwerken.

Prins Albert verlaat het paleis genezen, groet de pers en vertrekt richting zijn gezin.

Ik heb nog een hoestje, maar dat is normaal

"Het licht staat op groen. Ik heb nog een hoestje, maar dat is normaal", liet de prins weten aan People Magazine. Albert moest zich in Roc Agel voor alle zekerheid nog eens 24 uur afzonderen van prinses Charlène en hun 5-jarige tweeling Jacques en Gabriella. Maar dat vormt volgens Albert geen enkel probleem. "Het huis is groot genoeg. We hebben een extra slaapkamer aan het einde van de gang en de kinderen slapen op het gelijkvloers." De prins bleef al die tijd in contact met zijn gezin via FaceTime. "Ik hoop dat de kinderen een "welkom thuis"-spandoek hebben gemaakt", grapte Albert.

Prins Albert en prinses Charlène openden de deuren van Roc Agel enkele jaren geleden voor journalisten. Hieronder enkele foto's om een idee te krijgen van hun privédomein:

Na Charles ook ex-man Andrew Parker Bowles ziek

Ook de Britse prins Charles is uit quarantaine en heeft een videoboodschap de wereld in gestuurd waarin hij zorgmedewerkers, winkeliers, vrijwilligers en solidaire buren bedankt. "Laten we proberen met hoop te leven, vertrouwen in onszelf en elkaar te houden en uit te kijken naar betere tijden", stelt Charles. 

Nu Camilla Parker Bowles net echtgenoot Charles terug heeft, blijkt haar ex-man ook COVID 19-patiënt te zijn. Andrew Parker Bowles (80) vermoedt het virus te hebben opgeraapt tijdens de paardenraces van Cheltenham (10-13 maart) waar veel volk aanwezig was. "Ik heb een flinke hoest en ik ben sloom. Ik slaap twee keer zo lang als normaal", vertelt de gewezen legeradjudant aan de Telegraph.

Tijdens die races was Andrew in het gezelschap van prinses Anne en haar dochter Zara Tindall (zie foto onder). Wat is hun band? De ex-man van Camilla heeft in een ver verleden verschillende dates gehad met Anne, er was zelfs sprake van een kortstondige affaire. De twee trouwden (met iemand anders) én hertrouwden, maar bleven hecht. Zo is hij de peter van Zara. Andrew benadrukt dat hem verteld is geweest dat hij Anne en Zara niet kan besmet hebben wegens "pas overdraagbaar na een paar dagen". 

Andrew Parker Bowles en prinses Anne met dochter Zara op de paardenraces in maart.
2020 Max Mumby/Indigo

Geen Thaise verafgoding op sociale media

Terwijl Thailand strijdt tegen de coronabesmettingen, ligt koning Rama X voor de zoveelste keer onder vuur. De Duitse krant Bild bracht het verhaal dat de koning een Duits viersterrenhotel in Garmisch-Partenkirchen afhuurde in volle crisis en "in quarantaine" ging met een entourage van 20 gezelschapsdames en tientallen bedienden.

Nochtans zijn hotels en gastverblijven gesloten in de regio om verspreiding van het virus tegen te gaan. Maar de lokale autoriteiten bevestigen dat ze een uitzondering hebben gemaakt, omdat het gaat om "een homogene groep". Rama X komt wel vaker naar Beieren waar hij een villa heeft.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

In 24 uur tijd werd op Twitter minstens 1,2 miljoen keer de hashtag #WaaromHebbenWeEenKoningNodig? gebruikt. Best gewaagd, want in Thailand staat op majesteitsschennis een gevangenisstraf tot 15 jaar. 

Het excentrieke gedrag van de steenrijke Rama X rolt al langer over de tongen. Hij volgde zijn vader, koning Bhumibol, in 2016 op toen die overleed. Bhumibol zat 70 jaar op de troon, toonde zich een moderne vorst en creëerde stabiliteit. Hij werd vereerd als een levende god.

Dat lijkt niet het geval te zijn voor Rama X die zich op vakantie in het buitenland dikwijls met blote buik en gehuld in tanktopjes laat fotograferen.

Eerder dit jaar durfden de jonge Thai ook al openlijk klagen over de extra files in Bangkok met de creatieve hashtag #KoninklijkeColonne. Wegen werden er lange tijd afgesloten om de koninklijke familie voorrang te geven in het verkeer. Daarop besloot de koning - verrassend genoeg - om niet langer alle wegen af te sluiten en de duur van de hinder in te korten.

Van voedselpakketten tot boeketjes

Heel wat royals nemen tegenwoordig de telefoon of houden online een gesprek met woonzorgcentra, gedetineerden of medisch personeel, om te horen wat de noden zijn, hen te bedanken en/of om hen een hart onder de riem te steken.

Maar er zijn ook andere initiatieven of royals die nog "te velde gaan". De Zweedse kroonprinses Victoria stak de handen uit de mouwen bij een voedselbank en deelde voedselpakketten uit in de hoofdstad Stockholm. Gewapend met plastic handschoenen en een schort hielp Victoria de 130 voedselpakketten met kip, rijst en aardappelen in orde maken. 

Facebook/Kungahuset

De Deense koningin Margrethe verjaart op 16 april, maar vraagt deze keer uitdrukkelijk aan de Denen om geen bloemen te sturen. Ze heeft een andere verjaardagswens: geef een boeketje aan een bejaarde medeburger die geen of nauwelijks bezoek krijgt.

Margrethes schoondochter kroonprinses Mary stuurt dan weer rugzakken op naar moeders die met hun kinderen gevlucht zijn voor huishoudelijk geweld. Door de spanningen en beperkingen die de coronacrisis met zich meebrengt, stijgt in heel wat landen het familiale geweld. Vaak komen slachtoffers met bijzonder weinig bezittingen in de opvang terecht. In de rugzakken zitten toiletartikelen, schoolspullen, een dagboek voor jongeren en een knuffelbeer voor de kleinsten.

In Nederland trokken koning Willem-Alexander en koningin Máxima op pad voor een bezoek aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu waar het paar uitleg kreeg over de bescherming van kwetsbaren en het in kaart brengen van alle recente coronacijfers. Nadien konden Willem-Alexander en Máxima spreken met laboranten die COVID 19-tests onderzoeken.

De koning en koningin hebben de afgelopen week niet stilgezeten. Letterlijk dan. Máxima trok onder meer naar het Rode Kruis en naar een plantenkwekerij die zwaar te lijden heeft, omdat de verkoop zo goed als stilgevallen is en dat met Pasen en moederdag in aantocht.

Op sociale media weerklinkt hier en daar ook kritiek, omdat het koninklijke paar een voorbeeldfunctie heeft en niét thuisblijft. Al liggen anderen blijkbaar meer wakker van Máxima's kledingcombinatie: een warme winterjas met een mouweloze jurk, of nog meer van haar kapsel en de donkere haaruitgroei die ze heeft. Ook in Nederland zijn de kapsalons uiteraard gesloten.

2020 Patrick van Katwijk

Meest gelezen