Nicolas Haven

Skiënde jongen in Leuven geschrokken van reacties: "Filmpje net voor coronamaatregelen opgenomen"

Het filmpje van enkele skiënde jongeren die door de binnenstad van Leuven skiën, is vóór de lockdown opgenomen. Dat is althans wat maker Nicolas Haven aan Radio 2 Vlaams-Brabant vertelt. Gisteren was er heel wat commotie omdat de jongeren de strenge coronaregels leken te overtreden. Maar dat is niet waar, zegt hij nu.

Het filmpje 'Pandemic ski' van enkele jongens die door de binnenstad van Leuven skiën, is intussen al 30.000 keer bekeken. Een pak meer dan Nicolas Haven en zijn broer hadden verwacht. Al reageerden mensen vooral verbolgen. Omdat de jongens in volle coronacrisis de regels leken te overtreden. Maar dat is niet waar zegt Nicolas nu. "We hebben het filmpje vier dagen voor de lockdown opgenomen. Je ziet zelfs een politiecombi door beeld rijden. Als dat niet mocht, hadden ze ons echt wel tegengehouden." 

De Grote Markt lijkt leeg, maar buiten beeld stonden 20 mensen te filmen

In beeld is ook een McDonalds te zien met op het raam de melding dat je enkel nog maar eten kan uithalen. "Dat was al het geval voor alle winkels moesten sluiten. Intussen is de McDonalds zelfs dicht", verdedigt Nicolas zich. Toch is het opmerkelijk dat er amper iemand in beeld te zien is. "Dat klopt, maar we hebben aan mensen gevraagd om aan de kant te blijven staan. De Grote Markt lijkt leeg, maar buiten beeld stonden 20 mensen te filmen." 

Grappig maar gevaarlijk

De jongeren krijgen sowieso geen boete, omdat de politie de vaststelling ter plaatse moet doen. Nu is het moeilijk te bewijzen wanneer het filmpje exact werd opgenomen, voor of na de strenge controlemaatregelen. "Maar sowieso is skiën op de straat geen goed idee", zegt Nicolas Del Piero van de Leuvense politie. "Of het nu tijdens of buiten de coronacrisis gebeurt,  je laten voortrekken op ski's die daarvoor niet gemaakt zijn, is gevaarlijk. Hoe grappig het ook bedoeld is."

Meest gelezen