Jonas Hamers / ImageGlobe

Sociale kruidenier in Kalmthout die moest sluiten door coronacrisis gaat weer open met tijdelijk en jonger team

Tkruideniertje in Kalmthout moest de deuren sluiten omdat het team van vrijwilligers voornamelijk bestond uit 60-plussers. Via het platform Kalmthout Helpt, vond de sociale kruidenier nieuwe, jongere vrijwilligers die de werking van de winkel overnemen tot na de coronacrisis. In Tkruideniertje kunnen mensen die het niet breed hebben basisproducten kopen aan een goedkopere prijs. 

Tkruideniertje in Kalmthout gaat weer open. Dat is een sociale kruidenier waar mensen in armoede aan een lager tarief allerlei basisproducten kunnen kopen. Door de coronacrisis sloot Tkruideniertje vorige week de deuren.

“De vaste vrijwilligersploeg zijn mensen van boven de 60 jaar en die zitten in de risicogroep", legt Lies Uitdenhouwen van Tkruideniertje uit. "Ze zagen het zelf niet meer zitten om in de winkel te staan. Daarvoor hebben wij uiteraard alle begrip. We zijn dan op zoek gegaan naar een nieuwe vrijwilligersgroep om de werking toch voort te zetten.”

Via het platform 'Kalmthout Helpt' van de gemeente zocht Tkruideniertje vrijwilligers die tijdens de coronacrisis wilden helpen. “Uit die lijst hebben wij mensen gezocht die interesse hadden de winkel open te houden”, zegt Uitdenhouwen. “Op een paar uur tijd had ik een tiental mensen die daartoe bereid waren.”

Hoge nood

De sociale kruidenier blijft erg belangrijk voor heel wat gezinnen. “Toen we mensen lieten weten dat de winkel dicht ging, weerklonken er wat bezorgdheden. Zij merken al dat de prijzen in de supermarkten aan het stijgen waren en dan hangen ze echt wel af van ons aanbod”, legt Uitdenhouwen uit.

“Normaal zijn we enkel open op donderdagnamiddag, maar omdat we nu op afspraak werken, openen we de hele dag”, zegt Uitdenhouwen. “Er komt maar één persoon per afspraak in de winkel. Zo kunnen we de coronamaatregelen goed respecteren.”

Zodra de coronacrisis voorbij is, nemen de vaste vrijwilliger het opnieuw over. 

Meest gelezen