LUC ROYMANS PHOTOGRAPHY

Upkot betaalt verbruikskosten terug van Gentse studenten: “Voor de meest kwetsbare studenten richten we een hulpfonds op”

Alle studenten die een kot huren bij Upkot moeten ook tijdens de coronacrisis huur blijven betalen, maar krijgen wel hun verbruikskosten terugbetaald. Voor de meest kwetsbare studenten richt Upkot een hulpfonds op zodat zij tot 75% van hun huur terug kunnen krijgen. 

De grootste speler op de kotenmarkt in Gent, het bedrijf Upkot, zag aan het begin van de coronacrisis een spontane uittocht van studenten en heeft daarom besloten om tussen te komen in de verbruikskosten en het internet. “Op dit moment is er nog een bezettingsgraad tussen de 20 en de 30 procent in onze Gentse koten”, vertelt Nele Van Damme, oprichtster en bezielster van Upkot. Het bedrijf heeft ook koten in Antwerpen, Brugge, Brussel, Hasselt, Kortrijk en Bergen. Ook die studenten krijgen hun verbruikskosten terugbetaald en kunnen rekenen op het hulpfonds. 

Hulpfonds

“We hebben deze week werk gemaakt van een soort hulpfonds waarin we alle investeerders die achter Upkot zitten hebben betrokken”, gaat Van Damme verder. “We willen daarmee de meest kwetsbare huurders helpen. We willen graag voor hen het verschil maken. Ik denk dat we voornamelijk de studenten die een studietoelage hebben, moeten helpen. Ook studenten waarvan de ouders nu technisch werkloos zijn kunnen beroep doen op ons hulpfonds. Ze moeten gewoon een bewijs kunnen voorleggen, en dan kunnen ze een serieuze tussenkomst krijgen van ons.”

Psychologische bijstand

Vele studenten zijn weer naar hun ouders gegaan, maar er zijn ook studenten die besloten hebben om op kot te blijven. En wie dat bij Upkot doet, kan rekenen op psychologische hulp: “Een van de belangrijke kenmerken van Upkot is dat wij in ieder gebouw coaches hebben”, legt Van Damme uit. “Dat zijn mensen met een sociaal profiel zoals psychologen, pedagogen en sociale werkers. Studenten kunnen het hele jaar door op de bijstand van deze mensen rekenen. En ook nu is dat zo. Het is belangrijker dan ooit. Studenten die in hun kot moeten blijven, kunnen daarop beroep doen als ze het even moeilijk hebben of als de verveling toeslaat. Onze coaches organiseren nu tal van online initiatieven.”

Duurzaamheid

Zo’n 70% van de koten die Upkot beheert, staat leeg. “En die blijven ook leeg”, zegt Van Damme nog. “De koten blijven ten allen tijde beschikbaar voor onze studenten. Ze kunnen terugkomen wanneer ze dat willen. Maar we zien er wel op toe dat we alle verwarmingstoestellen van die lege koten nu minimaal laten draaien. We willen geen energie verloren laten gaan. Duurzaamheid blijft nog steeds heel belangrijk.”

kasto80

Meest gelezen