Videospeler inladen...

Van Eyck met virtuele rondleiding in alle huiskamers

Ondanks de sluiting van alle musea en tentoonstellingen krijgen kunstliefhebbers toch de kans om de sensationele expositie "Van Eyck, een optische revolutie" in het MSK Gent te bekijken, in de eigen huiskamer. "Stay At Home Museum" brengt in samenwerking met Toerisme Vlaanderen Van Eyck gratis bij alle belangstellenden, wereldwijd. Curator Till-Holger Borchert is de virtuele gids. Vanaf volgende week.

De hele maatschappij wordt zwaar geraakt door de coronapandemie, zeker ook de museumsector. Zo moest "Van Eyck, een optische revolutie" in Gent na een paar weken dicht. De tentoonstelling was zo goed als uitverkocht en kreeg wereldwijd laaiend enthousiaste recensies. Erg sneu, Gent verwachtte honderdduizenden bezoekers. De tentoonstelling verlengen is gezien de kwaliteit, de broosheid en de hoge verzekeringspremies van de unieke werken zo goed als onmogelijk. "Stay At Home Museum" biedt soelaas. 

"Het gaat om een rondleiding van een half uur, met camera, en een gids die wat uitleg geeft bij de belangrijkste werken", zegt Bart Ooghe van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Gent. Volgende woensdag is die live te volgen, om 19 uur. Daarna komt de link ook op de homepage van het museum en van andere kunstwebsites wereldwijd.  

Als de wereld niet naar Van Eyck kan komen kijken, sturen we Van Eyck virtueel de wereld in

Zuhal Demir, Vlaams minister van toerisme

De virtuele rondleiding start op Facebook Première op woensdag 8 april om 19 uur. Belangstellenden kunnen zich nu al aanmelden via deze link. Een week later gebeurt hetzelfde met Pieter Bruegel, en op 22 april komt ook Rubens erbij. Nog later maken andere grote kunstenaars hun opwachting. 

Naast dit initiatief blijft uiteraard ook het onvolprezen "Closer to van Eyck" online. Daar kan je Van Eyck tot in het kleinste detail ontdekken. En heel wat musea hebben al hun collectie op hun website opengegooid. 

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen