Verwendung weltweit

Verslavingsarts uit Herentals roept op om verslaving meteen aan te pakken, ook in tijden van corona

Een verslaving moet je, ook in tijden van corona, meteen behandelen, vindt dokter Guido Nicolaï uit Herentals. “Het is niet altijd makkelijk om hulp te zoeken als je geen contact mag hebben, maar een verslaving is een ziekte waarover gepraat moet worden”, vindt hij. Hulp kan je bijvoorbeeld vinden bij de Verslavingskoepel.

'Mensen die verslaafd geweest zijn aan alcohol, kunnen het moeilijk hebben met de geur van alcoholgel', schreef Gazet van Antwerpen. Verslavingsarts Guido Nicolaï uit Herentals reageerde daarop via de Radio 2-app. “Voor mensen met een verslaving zijn er altijd bepaalde triggers en één van die triggers kan de geur van alcohol zijn”, legt hij uit op Radio 2 Antwerpen.

Starten met begeleiding is niet zo makkelijk in tijden van corona, omdat je elkaar niet kan ontmoeten. Toch roept Dokter Nicolaï op om zo snel mogelijk in te grijpen. “Een verslaving is een ziekte waarover gepraat moet worden. Het is heel belangrijk dat mensen er vrij over kunnen praten”, zegt Nicolaï.

Stoppen met een verslaving is volgens Nicolaï topsport. “Een topsporter heeft een coach, een trainer, een begeleider en een heel team achter zich nodig. Dat is blij verslavingen ook zo.”

De Verslavingskoepel

“Negen jaar geleden hebben we de Verslavingskoepel opgericht. Dat is een organisatie waar je als verslaafde of ex-verslaafde wordt gekoppeld aan een professionele in de verslavingszorg. De twee zijn evenwaardige partners en praten met elkaar”, legt Nicolaï uit.

“De contactgroepen kunnen in tijden van corona nog steeds actief zijn. Verschillende mensen met een verslaving komen er samen en praten over de problematiek. Nu houden we de contactgroepen online”, zegt Nicolaï. “Voor mensen die in zo’n groep zitten, is het een oplossing omdat ze elkaar kennen en dat maakt de drempel om online samen te komen kleiner.”

Via de website van de Verslavingskoepel kan je hulp vinden of je aanmelden voor zo’n contactgroep.  

Meest gelezen