James Arthur Photography

Viroloog Marc Van Ranst: "Veel meer investeren in woonzorgcentra tout court"

Viroloog Marc Van Ranst is er voorstander van om meer coronatesten uit te voeren in woonzorgcentra. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke had gezegd dat hij ook wil laten testen in centra waar tot nu geen besmettingen waren vastgesteld. "Eenieder beseft dat er meer aandacht naar de woonzorgcentra moet gaan. Daar moet in de toekomst hoe dan ook veel meer in geïnvesteerd worden, ook in kwaliteit en in ondersteuning", zegt Van Ranst.

"Terzake" toonde gisteren een reportage van een woonzorgcentrum in Wingene. Daar waren mensen ziek geworden, na een test bleek dat ze besmet waren met het nieuwe coronavirus. Een arts nam het initiatief om ook alle andere bewoners op de gang te testen, bewoners zonder symptomen. Van die 15 mensen, die dus niet ziek leken, bleken er toch 13 drager te zijn van het virus.

In een reactie zei Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) dat het nu een absolute prioriteit is om te testen in woonzorgcentra. Zowel in centra waar het coronavirus vastgesteld is als in centra waar niemand ziek lijkt te zijn. De komende week worden daarvoor 20.000 testen vrijgemaakt.

In de Vlaamse woonzorgcentra verblijven 70.000 mensen, maar die 20.000 testen zijn geen druppel op een hete plaat, zegt viroloog Marc Van Ranst in "De ochtend". "Het is een stap in de goede richting, ik denk dat eenieder beseft dat er meer aandacht moet zijn voor de woonzorgcentra. Dat zijn plaatsen waar veel zwakkere mensen zijn, die vaker ziek worden, daar moeten we meer aandacht aan kunnen geven."

Voor woonzorgcentra golden al heel snel strenge maatregelen -geen bezoek meer, enkel geregistreerde mantelzorgers onder voorwaarden-, "maar het is geen volledige lockdown, er gaan mensen binnen en buiten, personeel, ondersteunende diensten... Maar veel meer kan je ook niet doen, er is een limiet aan wat je kan doen."

Volgens Van Ranst zijn er in de toekomst hoe dan ook veel meer investeringen in de woonzorgcentra nodig, "ook in kwaliteit, ook in ondersteuning. Dat is voor als alles weer herneemt."

(tekst gaat voort onder het audiofragment)

"Sneltest voor thuis zal niet voor morgen zijn"

De reportage uit "Terzake" laat ook zien dat er mogelijk veel meer mensen besmet zijn dan dat de cijfers laten zien. "Dat klopt, en dat gaan we ook zien in de grote studies die nu zijn opgestart door het Rode Kruis, de Universiteit Antwerpen en anderen. Welke mensen zijn in contact geweest met het virus en hebben dus antistoffen? We gaan verbaasd zijn dat er veel mensen zijn die de infectie hebben gehad zonder symptomen of zonder erge symptomen. En dat is op zich ook goed, als je ziek bent zonder erge symtomen."

We gaan verbaasd zijn dat er veel mensen zijn die de infectie hebben gehad zonder symptomen of zonder erge symptomen.

"Die studies zijn belangrijk omdat ze ons helpen een idee te krijgen hoe de infectie verspreid is. En ook om in te schatten, als deze episode voorbij is, hoe het zit met een eventuele tweede golf. Wanneer zou die kunnen komen, wat gaat de breedte daarvan zijn? Dat hangt af van hoeveel mensen nog besmetbaar zijn."

Pas sinds een week zijn er performante, kwalitatieve testen op de markt die testen op antistoffen in het bloed. Een soort sneltest voor thuis, om zelf te kunnen opsporen of je ziek bent, of ziek geweest bent, zal niet snel op grote schaal in apotheken en supermarkten beschikbaar zijn. "Voor dat soort testen heb je bloed nodig. Het zal niet voor morgen zijn."

"Veel meer dan ons aan de maatregelen houden kunnen we niet doen"

Van Ranst had het ook nog over de cijfers bij ons. "Het aantal ziekenhuisopnames, die blijven al een week op ongeveer hetzelfde niveau, tussen de 500 en 600. Het lijkt niet meer exponentieel te stijgen, dat is goed, veel mensen doen veel inspanningen en dat levert resultaten op. De overlijdens, dat zijn mensen die twee weken geleden of meer in het ziekenhuis opgenomen zijn, dat gaat de komende tijd nog stijgen."

De angst en bezorgdheid bij mensen voor een besmetting neemt toe, en dat is normaal, zegt Van Ranst. "De maatregelen die we nemen zijn ongezien. Als we ons daaraan houden, krijgen we dat onder controle. Veel meer kunnen we niet doen. Blijf thuis als je ziek bent, werk van thuis als dat gaat, probeer zo weinig mogelijk mensen te zien. Het is belangrijk dat we proberen niet onmiddellijk aan die maatregelen te beknibbelen of proberen die heel snel te gaan lichten."

Meest gelezen