Vlaamse wetenschappers stellen heel wat vragen bij traceer-apps

Traceer-apps zijn in volle ontwikkeling en moeten dienen om elke gebruiker te laten inschatten of hij of zij het coronavirus draagt. Maar volgens kritische academici is er nog een hele weg af te leggen op het vlak van betrouwbaarheid.

Het kan een opluchting betekenen  voor veel bezorgde mensen, die zich afvragen hoeveel risico ze al hebben gelopen om besmet te zijn met het coronavirus. Maar in een open brief stellen Vlaamse wetenschappers de doeltreffendheid, de efficiëntie en de juistheid van zogenoemde trace apps in vraag.

"Het probleem is dat we eigenlijk nog te weinig weten van de epidemie om te weten of de app wel zal werken, zelfs al bouw je in theorie de perfecte app.  Zo overleeft het virus bijvoorbeeld meerdere uren op verschillende oppervlakken. Die overdracht checken apps niet. En wat met mensen die de ziekte al hebben gehad? We weten nog niet hoelang je immuun blijft voor Covid-19.", zegt Anne-Mieke Vandamme, virologie aan de KU Leuven.

"Een ander probleem is de kwaliteit van de data. Als mensen zelf gegevens moeten intikken, dan zijn er veel vragen over de kwaliteit van de gegevens, vaak zijn die niet precies genoeg."

"Er is natuurlijk ook een duidelijk probleem van privacy. Wat gebeurt er met de gegevens? Wat doet de overheid ermee? En vanaf wanneer mag je de app weer verwijderen? Het zijn toch pertinente vragen."

Het kan een vals gevoel van veiligheid geven

Anne-Mieke Vandamme, virologe KU Leuven

Zo'n traceer-app registreert met behulp van Bluetooth-technologie met welke personen iemand contact had op een afstand kleiner dan twee meter. De data worden versleuteld en blijven maximaal twee weken opgeslagen op een smartphone.

"Maar wat als iemand met wie je een week geleden contact had een week wacht om zich te laten testen? In de tijd dat je geen waarschuwing krijgt, kan dit je een vals gevoel van veiligheid geven", benadrukt Vandamme ook nog. "We mogen toch de risico's en de beperkingen niet onderschatten."

De bezorgdheden van de wetenschappers vallen niet in dovemansoren.  In de kringen van Philippe De Backer, de Minister van Digitale Agenda, is te horen dat "er niet over één nacht ijs zal gegaan worden en dat alles wordt uitgeplozen."

Meest gelezen