AFP or licensors

Voorzichtig positief nieuws uit Italië, "maar de teugels niet laten vieren"

Het aantal nieuwe besmettingen in Italië stabiliseert zich al enkele dagen onder de 5.000, en in de ziekenhuizen worden ook steeds minder mensen opgenomen op intensieve zorg. De druk op het gezondheidssysteem is aan het dalen, zegt correspondent Mustafa Marghadi. "Het gaat de goede kant op, maar we moeten op onze hoede zijn. Het moment waarop er een kanteling te zien is, is risicovol omdat mensen de maatregelen dan minder strikt zouden kunnen gaan naleven."

Elke dag om 18 uur worden in Italië de cijfers van het aantal nieuwe overlijdens, ziekenhuisopnames en besmettingen vrijgegeven. Met 760 overlijdens ligt het aantal overlijdens nog altijd hoog. Maar er waren ook lichtpuntjes. Er waren "maar" 137 ziekenhuisopnames, waarvan 18 op de dienst intensieve zorg, en 4.668 nieuwe besmettingen. En 1.431 mensen mochten het ziekenhuis verlaten, het op een na hoogste aantal herstelden.

"760 sterfgevallen is uiteraard nog altijd hoog, maar toch was het relatief positief nieuws", zegt correspondent Mustafa Marghadi in Rome. Het aantal nieuwe besmettingen stabiliseert al enkele dagen onder de 5.000, en dat terwijl er al een hele tijd meer tests uitgevoerd worden."Wat belangrijk is: de druk op het gezondheidssysteem is aan het dalen. Er zijn maar 18 mensen opgenomen op de dienst intensieve zorg, veel lager dan we gewend zijn."

Een arts vertelde dat er voor het eerst enkele lege bedden waren in het ziekenhuis waar hij werkt. Gewoon bedden waar niemand ligt. Dat was al drie, vier, vijf weken geleden.

Correspondent Mustafa Marghadi

"Ik las gisteren een artikel waarin een arts uit Lodi, het plaatsje waar het zo ongeveer begonnen is, vertelde dat er voor het eerst enkele lege bedden waren in het ziekenhuis waar hij werkt. Gewoon bedden waar niemand ligt. Dat was al drie, vier, vijf weken geleden dat ze dat nog hadden meegemaakt."

Italië had voor aanvang van de coronacrisis ongeveer 5.300 bedden op intensieve zorg, dat is opgeschroefd naar bijna 9.000. "Daarvan is nu krap de helft bezet door coronapatiënten. Het zit nu op een niveau dat het behapbaar geworden is in Lombardije. Het gaat de goede kant op, maar we moeten wél op onze hoede zijn."

(tekst gaat voort onder het audiofragment)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

"De touwtjes blijven aanhalen"

Voorzichtig positief nieuws brengt ook een nadeel met zich mee: mensen lijken te denken dat het niet meer zo nodig is om de maatregelen zeer strikt op te volgen. "In Via Sestri in Genua, in de regio Ligurië, liepen gisteren veel mensen rond. Weinig afstand. Mijn hoofd ontplofte toen ik de foto zag, het leek gewoon een drukke zaterdag waarop mensen gaan winkelen, kinderen op de schouders van hun ouders... Regiogouverneur Giovanni Toti reageerde meteen: Mensen, zo zijn wij niet. Ik vraag of iedereen die daar was wel echt een goede reden had om daar te zijn."

Dit is waar premier Giuseppe Conte eerder ook al voor had gewaarschuwd, zegt Marghadi. "Dit is het meest risicovolle moment, het moment waarop we een kantelmoment beginnen te zien. Dan mogen we de teugels niet laten vieren, zei hij. We moeten ervoor zorgen dat er geen nieuwe brandhaarden ontstaan, dat we niet van nul af aan moeten beginnen. Het is een moment waarop de touwtjes aangehaald moeten worden."

Meest gelezen