Werkgeversorganisatie roept op om terug te gaan werken: “Bedrijven in de problemen, betekent gezinnen in de problemen”

Voka Oost-Vlaanderen, de werkgeversorganisatie, roept bedrijven op om weer aan het werk te gaan, ook tijdens deze coronacrisis. De organisatie is bang dat te veel bedrijven failliet zouden gaan als ze niet snel opnieuw beginnen te werken. Van de stilgevallen bedrijven gaat 1 op de 5 nu herstarten. “Maar dat moeten er meer worden”, klinkt het.

“Wij vragen in het belang van iedereen dat iedereen zo veel mogelijk aan het werk zou gaan”, vertelt Geert Moerman van Voka bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Werken is nu meer dan ooit een maatschappelijke plicht. Als de bedrijven in de problemen komen, dan zullen ook veel gezinnen het moeilijk krijgen. Dat is onlosmakelijk met elkaar verbonden. We moeten er alles aan doen om dat te vermijden.”

1 op 5 aan heropstart bezig

“Sinds het begin van de crisis was zo’n 25% van de bedrijven stilgevallen”, kadert Moerman. “Daarvan is nu 1 op 5 gelukkig aan het bekijken of ze weer kunnen opstarten. Veel bedrijven deden de boeken toe omdat er in het begin veel verwarring was over wat mocht en wat niet. Maar eigenlijk is het heel duidelijk: elk bedrijf mag werken, behalve restaurants en winkels. Elk ander bedrijf dat telewerken mogelijk maakt of ervoor zorgt dat er voldoende afstand gehouden kan worden op de werkvloer, kan blijven draaien. We vragen dan ook met klem om dat te doen.”

Nu de richtlijnen duidelijk zijn, moeten we in actie schieten

“Ondernemers willen altijd graag aan de slag blijven, maar op een bepaald moment was dat heel moeilijk”, gaat Moerman verder. “Op een bepaald moment hadden sommige bedrijven gewoon te weinig mensen om nog  te kunnen blijven draaien. Anderen vonden de richtlijnen van de overheid dan weer onduidelijk waardoor ze dachten dat ze niet naar hun werk mochten rijden. Maar nu is alles duidelijk en moeten we weer in actie schieten.”

Nakend faillissement

“Er zijn bedrijven die op dit moment op een faillissement aan het afstevenen zijn of die aan een ontslagronde begonnen zijn", zegt Moerman nog. “En dat is gevaarlijk voor de economie.” De werkgeversorganisatie mag dan al oproepen om terug aan het werk te gaan, dat is niet in elk bedrijf mogelijk. “Inderdaad”, zegt Moerman. “Het is jammer dat de horeca en winkels gesloten moeten blijven. Maar ik hoop dat de maatregelen versoepeld worden zodra dat mogelijk is. Doordat de horeca stilligt, liggen er ook heel wat andere ketens stil zoals de toeleveranciers van producten.”

Bedrijfsbelasting

De werkgeversorganisatie roept gemeenten ook op om de bedrijfsbelasting te laten vallen of te herbekijken. “In het tweede kwartaal zal geen enkel bedrijf normaal kunnen functioneren”, legt Moerman uit. “Elk bedrijf zal in bepaalde mate stilliggen, dus het lijkt ons logisch dat gemeenten voor het tweede kwartaal geen bedrijfsbelasting zouden aanrekenen. Er waren een aantal gemeenten die plannen hadden om de belastingen voor bedrijven te verhogen. Het is nu het moment om dat toch even te herbekijken.”

kasto80

Meest gelezen