7.000 kijkers voor online misviering Zottegem, pastoor is blij: "Normaal maar 700 mensen in onze kerken"

Het dekenaat van Zottegem zendt tijdens de coronacrisis de zondagsvieringen live uit via Facebook, en de mis van vorige week werd al zo'n 7.000 keer bekeken. Dat is opvallend veel, want doorgaans krijgen de parochies van Zottegem in totaal zo'n 700 bezoekers op zondag. Morgen is het Palmzondag, de pastoor hoopt dan opnieuw veel kijkers te mogen toespreken.

Door de huidige situatie kunnen er geen openbare eucharistievieringen plaatsvinden, want dat zou een vorm van samenscholing betekenen. Verschillende pastoors besloten daarom om de mis tijdelijk online uit te zenden. Ook pastoor-deken Hans Vandenholen uit Zottegem ondernam actie: "Ik vind het belangrijk om pastoraal nabij te zijn, om de mensen kracht en vertrouwen te geven, om hen te bemoedigen. Daarom heb ik besloten om de zondagsmis te livestreamen."

"We zenden één viering uit voor het volledige dekenaat. Achter gesloten deuren, in een kapel vlakbij de kerk. We gingen het eerst een keer proberen op zondag 22 maart, de eerste zondag van de lockdown. De kwaliteit van het geluid kon blijkbaar wat beter, maar er keken toen toch al zo'n 800 mensen. Dat vond ik eerlijk gezegd ook al heel veel. Want op een gewone zondag hebben we in totaal zo'n 700 à 800 kerkgangers, verdeeld over alle parochies van het dekenaat van Zottegem", vertelt de pastoor.

7.000 views: "Overweldigend vind ik dat!"

"Na die eerste livestream werd ik gecontacteerd door de lokale nieuwssite NUUS, zij wilden mij helpen en hebben de zondagsviering van 29 maart aangekondigd. Zo konden we een breder publiek bereiken en er ontstond een enorme belangstelling", gaat de pastoor verder. De livestream van die misviering werd ondertussen al meer dan 7.000 keer bekeken op Facebook. "Overweldigd vind ik dat. Ik ben heel blij dat ik zoveel mensen heb mogen bemoedigen."

Pastoor Vandenhole heeft ook heel veel positieve reacties ontvangen. "Ik heb verschillende smsjes en e-mails gekregen. Het is duidelijk dat mensen, meer dan anders, stilstaan bij belangrijke vragen in het leven. Ze stellen zich ook vragen bij de kerk en bij het geloof, hoor. Maar de ontvankelijkheid doet deugd. Ik ben blij dat ik via dat kanaal zo veel mensen kan bereiken en hen kan helpen om moedig en krachtig verder te gaan."

Palmzondag

Morgen is het Palmzondag en gewoonlijk trekt een Palmviering meer kerkgangers dan de gemiddelde zondagsviering. Of dat nu ook het geval zal zijn, weet Vandenhole niet. "Ik hoop natuurlijk dat er weer evenveel mensen kijken naar de livestream. Maar getallen zeggen ook niet alles. De kwaliteit is veel belangrijker. Al zijn er deze keer maar 500 mensen die de mis meevolgen... Ik ben alleszins blij dat ik de mogelijkheid heb om hen een hart onder de riem te steken in deze moeilijke periode."

kasto80

Meest gelezen