20 Limburgse coronapatiënten naar ziekenhuizen in andere provincies vervoerd

De voorbije vier dagen zijn in totaal 20 coronapatiënten vanuit Limburgse ziekenhuizen naar een andere provincie vervoerd. Dat heeft de FOD Volksgezondheid gisteren meegedeeld. De patiënten worden verplaatst om te voorkomen dat het te druk wordt op sommige afdelingen intensieve zorgen. Limburg is in verhouding tot het aantal inwoners de zwaarst getroffen provincie door het coronavirus.

In verschillende Limburgse ziekenhuizen is het momenteel erg druk op de afdeling intensieve zorgen. Daarom heeft Defensie dinsdag voor het eerst ambulances ingezet om enkele coronapatiënten naar Vlaams-Brabant, Antwerpen of Oost-Vlaanderen te brengen. "We houden dagelijks in het oog hoeveel bedden er bezet zijn in welk ziekenhuis", legt Jan Eyckmans van de FOD Volksgezondheid uit. "Er is een spreidingsplan voorzien, zodat patiënten soms doorverwezen kunnen worden naar ziekenhuizen waar er minder patiënten zijn opgenomen."

We willen dat er voor patiënten die heel snel achteruitgaan altijd plaats vrij is in het dichtstbijzijnde ziekenhuis."

Jan Eyckmans van de FOD Volksgezondheid

Er kan beslist worden om patiënten naar een iets verder gelegen ziekenhuis te sturen, waar nog meer bedden beschikbaar zijn, maar ook binnen de ziekenhuisnetwerken kan onderling herverdeeld worden. Patiënten van het ene ziekenhuis naar het andere vervoeren, gebeurt pas zodra 75 procent van de bedden op intensieve zorgen bezet is in een ziekenhuis. "Het is een noodrem die we gebruiken om ervoor te zorgen dat er altijd een buffer van 25 procent vrij is", zegt Eyckmans. "Die buffer is nodig om de druk op het personeel niet nog hoger te leggen en omdat we willen dat er voor patiënten die heel snel achteruitgaan wel altijd plaats vrij is in het dichtstbijzijnde ziekenhuis."

"De algemene bezettingsgraad op de Belgische afdelingen intensieve zorgen bedraagt ongeveer 54 procent", gaat Eyckmans verder. "Er is dus nog marge. Maar in Limburg ligt de toestroom van patiënten 20 procent hoger dan op andere plekken. Daarom was het nodig om ziekenhuispatiënten die veilig vervoerd konden worden, naar andere provincies te brengen."

Meest gelezen