De Belgische Laura Campos mag haar hostel in Cuzco, in het zuiden van Peru, niet verlaten.

Belgische al 2 weken vast in Peruaans hostel: "Als we naar buiten willen, staan militairen klaar voor de deur"

200 Belgische toeristen worden vandaag vanuit Peru naar ons land gerepatrieerd. Maar één Belgische vrouw, de 23-jarige Laura Campos, zit nog steeds vast in haar hostel in Cuzco, in het zuiden van Peru. Ze begrijpt niet waarom zij niet mag vertrekken en vestigt haar hoop op de Belgische diplomatie.

De voorbije dagen zijn meer dan 600 Belgen die zich in het buitenland bevonden en wegens het coronavirus terug naar huis wilden, met speciale door Buitenlandse Zaken georganiseerde vluchten gerepatrieerd. De vluchten kwamen onder meer uit Spanje, Algerije en Congo.

Vandaag vertrekt ook een Belgisch militair vliegtuig vanuit de Peruaanse hoofdstad Lima met 200 Belgische toeristen aan boord. Net als in andere landen heeft Buitenlandse Zaken ook in Peru bussen gecharterd om de toeristen vanuit verschillende steden naar Lima te brengen.

Eén Belgische vrouw, de 23-jarige Laura Campos, zit echter nog steeds vast in Cuzco, in het zuiden van Peru. Samen met tientallen andere toeristen uit verschillende landen mag ze haar hostel al meer dan 2 weken niet verlaten omdat 8 toeristen daar besmet zijn met het coronavirus.

Volgens Buitenlandse Zaken past Peru de quarantainemaatregelen heel strikt toe en kan België daar weinig aan doen. Maar Campos vraagt zich af waarom andere toeristen het hostel wel hebben mogen verlaten. "Zij zijn naar een viersterrenhotel gebracht en in de voorbije dagen hebben zij een vlucht kunnen nemen naar huis. Ik zit hier vast en kan niet met de andere Belgen naar huis terugkeren. En het is nog steeds onduidelijk wanneer ik naar huis zou kunnen terugkeren", zegt ze in een zelf opgenomen filmpje.

Videospeler inladen...

Dat de Peruaanse overheid andere toeristen wel uit het hostel heeft laten vertrekken, komt volgens Buitenlandse Zaken omdat zij minder of geen contact zouden hebben gehad met de 8 besmette toeristen. "De Peruaanse overheid heeft met iedereen een gesprek gehad en de toeristen onderverdeeld in 3 groepen: zij die veel contact hebben gehad met de besmette toeristen, zij die weinig contact hadden en zij die geen contact hadden", zegt woordvoerder Arnaud Gaspart aan onze redactie.

Campos heeft het echter over willekeur en heeft naar eigen zeggen vernomen dat verschillende Amerikanen en Argentijnen wel zijn mogen vertrekken, onder hen mensen die op dezelfde kamer sliepen als de besmette toeristen. Volgens Buitenlandse Zaken zijn zij echter met speciale medische vluchten, onder strenge isolatie dus, naar huis teruggebracht.

Onleefbaar

Intussen begint de "opsluiting" in het hostel alsmaar ondraaglijker te worden voor Laura Campos. "De omstandigheden worden zeer problematisch aangezien de werknemers zelf ook ziek aan het worden zijn. Het wordt dus met de dag moeilijker om zelf niet besmet te worden." Volgens Campos is de straat van het hostel ook volledig afgezet door militairen, "als we toch een stap buiten het hostel zetten, staan de militairen en politie klaar". "We riskeren ook een celstraf van 5 à 10 jaar als we ons niet aan de regels houden."

De toeristen zijn niet alleen verplicht in het hostel te blijven, er wordt hen ook aangeraden om in hun kamers te blijven. "Dat zijn slaapkamers met 4, 6, 8, 10 of zelfs 14 mensen, wat de situatie soms zeer onleefbaar maakt." Campos benadrukt dat ze goed geholpen wordt door het Belgische consulaat, maar beseft dat ons land mogelijk tegenstrijdige informatie krijgt van de Peruaanse overheid. Toch hoopt ze dat "de Belgische diplomatie samen met de Peruaanse overheid tot een oplossing kan komen en voor duidelijkheid kan zorgen, zodat ik ook zelf snel naar huis kan gaan.

Videospeler inladen...

Meest gelezen