Damme vangt dan toch vluchtelingen op, maar onder voorwaarden

Damme gaat vanaf maandag dan toch vluchtelingen opvangen in de vroegere kazerne van Sijsele. De stad had gevraagd om het asielcentrum later te openen, gezien de coronacrisis. Maar dat kan niet. Alle bewoners zijn wel medisch onderzocht. 

Begin februari maakte de stad Damme een mooie overeenkomst. Het zou tijdelijk 300 asielzoekers opvangen in de woonblokken van de vroegere legerkazerne van Sijsele. 5 jaar geleden verbleven daar al eens 500 asielzoekers en dat is toen goed verlopen. Er werd ook afgesproken dat de stad het terrein zou kunnen overkopen. Damme heeft al langer plannen om er een nieuwe wijk en een evenementenplein te bouwen. Maar enkele weken later brak de coronacrisis los. 

De opening van het asielcentrum werd uitgesteld tot eind maart. Damme hoopte dat dat uitstel verder ging verlengd worden, maar dat blijkt onmogelijk. Er moesten dringend een aantal asielzoekers van het Klein Kasteeltje in Brussel naar andere opvangcentra worden gestuurd.

Alle bewoners medisch onderzocht

Er zijn wel afspraken gemaakt om de opening van het centrum in Sijsele zo veilig mogelijk te laten gebeuren. In de eerste week zullen er bijvoorbeeld maar een 45-tal asielzoekers verblijven. Ze zullen toekomen verspreid over 3 dagen, telkens in groepjes van 15. Iedereen die er verblijft is ook medisch onderzocht en niemand mag het centrum uit, tenzij voor essentiële verplaatsingen. 

Meest gelezen