Stad Mechelen

Digitaal veegplan Mechelen brengt volle vuilbakken en droge bloemenperken in kaart

In Mechelen wordt er sinds kort een digitaal veegplan gebruikt. Via speciale software op de computer weten de netheidsdiensten waar de veegmachine al passeerde, welke planten water kregen en welke vuilnisbakken nog leeggemaakt moeten worden. Zo’n digitaal veegplan is een primeur voor België.

Mechelen is de eerste Belgische stad die een digitaal veegplan in gebruik neemt. “Dit nieuwe online platform brengt de afgelegde routes in kaart en geeft aan welke taken er nog moeten gebeuren”, zegt schepen van openbare werken Patrick Princen (Groen). Zo kunnen netheidsdiensten via de computer volgen welke vuilbakken er bijvoorbeeld vol zijn en welke planten er dringend water nodig hebben.

Door het digitaal veegplan kan er efficiënter gewerkt worden. “Op deze manier kan het werk beter ingepland, opgevolgd en bijgestuurd worden”, aldus Princen. “Meldingen van burgers kunnen beter behandeld worden en de verbeterde werking zorgt ervoor dat ook onze medewerkers meer tevreden zijn. Hun werk wordt zichtbaarder voor zichzelf en voor hun leidinggevende.”

"Duim omhoog!"

Princen vindt dat de software belangrijk is om de werkdruk van de netheidsdiensten te verlichten, zeker in tijden van corona.  “Ondanks de moeilijke omstandigheden staan deze helden er elke dag opnieuw.” Hij moedigt alle Mechelaars aan om een duim op te steken naar de uitvoeringsdiensten op straat.

Meest gelezen