Extra middelen voor veilig werk in dienstenchequesector: wat moet u weten als u dienstencheques gebruikt?

De Vlaamse regering maakt extra geld vrij om werknemers in de dienstenchequesector veilig(er) te laten werken tijdens deze coronacrisis. Dat heeft Vlaams minister van Economie en Werk Hilde Crevits (CD&V) bekendgemaakt. Zowel de bedrijven, de werknemers als de gebruikers van dienstencheques moeten concrete richtlijnen volgen. Tegelijk zullen cheques die dreigden te vervallen, langer geldig blijven.  

Gebruikers van dienstencheques annuleren de hulp, werknemers stoppen met werken om anderen niet te besmetten of omdat de omstandigheden voor henzelf niet veilig zijn: ook de dienstenchequesector deelt in de klappen door de coronacrisis. Het aantal aangekochte dienstencheques bij Sodexo zou door de coronacrisis al afgenomen zijn met 80 procent ten opzichte van 2019.

Minister Crevits wil de sector nu helpen: de subsidie voor actieve ondernemingen stijgt tijdelijk van 14,36 naar 23 euro, "om de extra kosten waarmee ze geconfronteerd worden door de crisis deels te dekken", luidt het in een persbericht. Concreet gaat het om beschermingsmateriaal voor medewerkers, vaste kosten of grotere verplaatsingen.

"Alle ondernemingen kunnen van deze maatregel gebruikmaken, ook als ze vandaag gesloten zijn en beslissen om hun dienstverlening opnieuw op te starten", meldt het kabinet-Crevits. 

De subsidie stijgt tijdelijk van 14,36 euro naar 23 euro

Voor wat, hoort wat: welke extra maatregelen moeten bedrijven volgen?

Middelen die in de coronaperiode niet worden uitgegeven, kunnen op die manier terug naar de sector vloeien. Volgens de eerste ramingen gaat het om een bedrag tussen de 30 en 50 miljoen euro.

Maar daar moet ook wat tegenover staan: dienstenchequebedrijven moeten vanaf maandag minstens 25 procent van de verhoogde tegemoetkoming besteden aan veiligheidsmateriaal voor werknemers, zoals handschoenen, ontsmettingsgels, papieren zakdoekjes of opleiding en vorming specifiek met betrekking tot corona. Werknemers die ziekteverschijnselen vertonen, mogen uiteraard niet gaan werken.

Ook gebruikers moeten hun steentje bijdragen: wat moet u doen?

Maar mensen die poetshulp bestellen, moeten zelf ook een aantal richtlijnen volgen:

  • U mag, als u gebruik zou willen maken van dienstencheques, zelf niet besmet zijn met het coronavirus: "De gebruiker informeert de dienstencheque-onderneming in dit geval zo snel mogelijk"
  • U moet voor een veilige werkplek zorgen met bijvoorbeeld voldoende mogelijkheden om de handen te wassen, en met een propere handdoek en desinfecterend middel in de buurt. 
  • De werkplek moet goed verlucht zijn.
  • Alle contact moet vermeden worden. "Een papieren dienstencheque kan bijvoorbeeld op voorhand worden klaargelegd om alle contact te vermijden", adviseert Crevits. 

Goed nieuws voor wie in tijdnood komt

Voorts zullen dienstencheques die dreig(d)en te vervallen in maart of april drie maanden langer geldig blijven. Ook cheques die vervallen in mei of juni worden verlengd tot eind juli. Hilde Crevits zegt dat de maatregelen nodig waren: "De dienstenchequesector staat onder druk en daarom was het nodig om tijdelijk een aantal maatregelen te nemen. We hebben richtlijnen opgesteld voor de ondernemingen, werknemers en gebruikers om veilig te kunnen werken en besmetting te voorkomen."  

We hebben richtlijnen opgesteld voor de ondernemingen, werknemers en gebruikers om veilig te kunnen werken en besmetting te voorkomen

Vlaams minister van Economie en Werk Hilde Crevits

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen