Videospeler inladen...

Hoop uit Italië: voor het eerst daalt het aantal mensen op intensieve zorg

De coronacijfers in het zwaar getroffen Italië blijven hoog, maar er is ook hoop. De dodentol stijgt wel nog met 681, maar dat is het laagste aantal in 9 dagen tijd. Het aantal patiënten op intensieve zorg is voor het eerst sinds de epidemie gedaald.

Momenteel liggen er in Italië 3.994 mensen op intensieve zorg door corona. De druk blijft er dus erg hoog, maar dat zijn er wel ruim 70 minder dan gisteren, een daling met 1,8 procent. Vooral in de zwaar getroffen noordelijke regio Lombardije liggen er nu minder mensen op intensieve zorg. "Dit is belangrijk nieuws, want het laat onze ziekenhuizen toe om even adem te halen", zo verklaarde chef Angelo Borrelli van de civiele bescherming. 

De dodentol blijft wel nog stijgen: de afgelopen 24 uur zijn 681 sterfgevallen gemeld. Maar ook daar is een lichtpuntje: het gaat om de laagste stijging in 9 dagen tijd. In totaal zijn nu 15.362 Italianen gestorven aan het nieuwe coronavirus.

De epidemie lijkt zo stilaan op zijn hoogtepunt gekomen in Italië. "Maar dat wil zeker nog niet zeggen dat de kritieke fase achter de rug is", waarschuwen de autoriteiten. Italië zit al 4 weken in lockdown en de maatregelen zullen nog niet meteen versoepeld worden.

Noodtoestand in Spanje verlengd

In de strijd tegen het coronavirus gaat Spanje de noodtoestand met twee weken verlengen tot 26 april. Dat betekent onder meer dat iedereen tot die datum in principe binnen moet blijven. Spanje is na Italië het zwaarst getroffen land van Europa. Het totale aantal doden en besmettingen stijgt nog steeds, maar niet meer zo snel als in de eerste weken na de uitbraak. Media spreken over de eerste hoopvolle signalen. Tot nu toe zijn bijna 12.000 sterfgevallen geregistreerd.

Het Verenigd Koninkrijk registreerde vandaag dan weer de grootste stijging van sterfgevallen door het nieuwe coronavirus: de voorbije 24 uur zijn er 708 overlijdens gemeld. Bij de slachtoffers is ook een kindje van 5 jaar.

In Frankrijk melden de autoriteiten vandaag 441 nieuwe overlijdens. Dat zijn er een stuk minder dan gisteren, toen er 588 sterfgevallen werden gerapporteerd. In totaal zijn nu al 7.560 doden gevallen in Frankrijk, waarvan ruim 2.000 in rusthuizen.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Trump: "De komende 2 weken zullen het zwaarst zijn, er zullen veel doden vallen"

In de Verenigde Staten zijn in totaal nu al meer dan 300.000 coronabesmettingen bevestigd. In totaal vielen ook al 8.175 doden, dat zijn er zo'n 700 meer dan gisteren. In New York City alleen al gaat het om 1.900 sterfgevallen. "De komende twee weken zullen het zwaarst zijn. Er zullen veel doden vallen", heeft president Donald Trump gezegd op een persconferentie vanuit het Witte Huis.

Om de zwaar getroffen staten te helpen zal het Amerikaanse leger duizenden soldaten en militair personeel ter plaatse sturen. In de stad New York zelf zullen 1.000 militairen en legerartsen en verplegend personeel worden ingezet.

Verder zei president Trump ook dat de overheid aan het Amerikaanse bedrijf 3M heeft opgedragen om zo'n 180 miljoen mondmaskers te produceren. "En wij hebben ze nodig, we willen niet dat ze naar anderen gaan", aldus Trump. Verder worden ook 29 miljoen dosissen van een antimalariamiddel aangevuld in een strategische stock.

Meest gelezen