Politiezone Rhode en Schelde

Lapt u een coronamaatregel aan uw laars? Dan riskeert u straks een GAS-boete van 250 euro

Het uitgebreide kernkabinet heeft een uniform systeem van GAS-boetes goedgekeurd. De boete voor een overtreding van de coronamaatregelen zal over het hele land 250 euro bedragen en de boetes zullen onmiddellijk geïnd kunnen worden. 

De maatregel werd goedgekeurd door de drie regeringpartijen MR, Open VLD en CD&V en de zeven andere partijen die de volmachten voor de minderheidsregering Wilmès steunen. Het gaat om de PS, N-VA, SP.A, Ecolo, Groen, CDH en DéFI. Hun voorzitters - of in het geval van N-VA de Kamerfractieleider - vergaderen elke zaterdag met de regeringstop om na te gaan of de maatregelen die de regering neemt niet buiten de lijntjes kleurt van de volmachtenwet.

De voorbije dagen waren er vragen gerezen over de wettelijkheid van de nationale GAS-boetes. Ook de politie had om meer duidelijkheid gevraagd. 

Andere maatregelen die door de tien partijen werden goedgekeurd gaan onder meer over het uitstel van betaling van belastingen en sociale bijdragen en over de mogelijkheid om betalingsuitstel te krijgen voor leningen bij de banken. De goedkeuring wil niet zeggen dat alle partijen inhoudelijk helemaal akkoord gaan. Ze betekent enkel dat de maatregelen binnen het kader van de volmachtenwet blijven.

Intussen hebben verschillende partijen al pistes gelanceerd over steun aan wie in deze coronatijden aan het werk is. Een coronapremie voor het zorgpersoneel en eventueel ook voor wie in supermarkten of in de transportsector aan het werk is, of "coronaverlof" voor ouders die werk en kinderopvang niet langer kunnen combineren. Maar die zaken kwamen vandaag nog niet aan bod.

Meest gelezen