Maxime Anciaux - All rights reserved

Testcapaciteit voor corona stijgt tot ruim 10.000 per dag, regering voorziet ook in 20.000 tests voor woonzorgcentra

De testcapaciteit in ons land is gestegen tot meer dan 10.000 per dag. Dat meldt bevoegd minister Philippe De Backer (Open VLD) in een persbericht. Specifiek 20.000 testen worden voorzien voor de woonzorgcentra. Verder zijn er vandaag opnieuw 503 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat aantal stabiliseert al een aantal dagen. "Goed nieuws", zegt viroloog Steven Van Gucht. "Maar we moeten volhouden. Geniet dus van het mooie weer, maar nodig geen mensen uit."

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u eerst de cijfers. Daaronder het belangrijkste nieuws dat we steeds bovenaan proberen te houden. Lees daaronder de laatste updates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Testcapaciteit stijgt tot ruim 10.000 per dag

De testcapaciteit is opgelopen tot ruim 10.000 per dag. Dat meldt minister Philippe De Backer (Open VLD) in een persbericht. De Backer is bevoegd voor het opdrijven van de testcapaciteit en het voorkomen van tekorten van beschermingsmateriaal. 10.000 testen per dag is een pak meer dan het tot voor kort was. Ter vergelijking: de afgelopen week werden tussen de 3.500 en 4.000 testen per dag uitgevoerd.

Intussen is er ook groen licht voor testen specifiek voor woonzorgcentra. Alles samen worden daar nu 20.000 testen voor gereserveerd. Het gaat om ruim 11.000 voor Vlaanderen, 2.000 voor Brussel en 6.600 voor Wallonië. De testen zullen verdeeld worden over de woonzorgcentra naar functie van de nood.

Lees meer in onderstaand bericht:

Helft van frituuruitbaters blijft toch gesloten

De helft van de frituuruitbaters zien het in deze coronatijden niet zitten om hun zaak open te houden. Veel frituren zijn klein en ze kunnen de afstand tussen klanten of met klanten niet garanderen. Wie zijn zaak wel openhoudt, moet dikwijls creatief zijn, zo kon onze reporter Saskia De Schutter vaststellen tijdens een bezoek aan enkele frituren.

Bekijk de reportage: 

Trump: "De komende 2 weken zullen het zwaarst zijn, er zullen veel doden vallen"

In de Verenigde Staten zijn in totaal nu al meer dan 300.000 coronabesmettingen bevestigd. In totaal vielen ook al 8.175 doden, dat zijn er zo'n 700 meer dan gisteren. In New York City alleen al gaat het om 1.900 sterfgevallen. "De komende twee weken zullen het zwaarst zijn. Er zullen veel doden vallen", heeft president Donald Trump gezegd op een persconferentie vanuit het Witte Huis.

Om de zwaar getroffen staten te helpen zal het Amerikaanse leger duizenden soldaten en militair personeel ter plaatse sturen. In de stad New York zelf zullen 1.000 militairen en legerartsen en verplegend personeel worden ingezet.

Verder zei president Trump ook dat de overheid aan het Amerikaanse bedrijf 3M heeft opgedragen om zo'n 180 miljoen mondmaskers te produceren. "En wij hebben ze nodig, we willen niet dat ze naar anderen gaan", aldus Trump. Verder worden ook 29 miljoen dosissen van een antimalaria-middel aangevuld in een strategische stock.

Universiteit Luik ontwikkelt geautomatiseerde test

De Universiteit van Luik (ULiège) heeft een geautomatiseerde test ontwikkeld voor de detectie van het nieuwe coronavirus. Door de test kunnen dagelijks 2.000 extra tests uitgevoerd worden in Luik. ULiège wordt zo een van de vijf referentiecentra voor de detectie van het virus, klinkt het in een persbericht.

De test kan dragers van het virus opsporen, of ze nu ziek zijn of geen symptomen hebben. Het gaat om een geautomatiseerde test, die minder afhankelijk is van reagentia, waar in het verleden al een tekort aan was, en waarvoor minder mankracht nodig is. De test is gebaseerd op drie stappen en levert al binnen een halve dag een betrouwbare resultaat op.

Meer dan 500 overlijdens in Turkije

In Turkije zijn intussen 501 mensen gestorven aan de gevolgen van een besmetting met het nieuwe coronavirus. De dodentol steeg de voorbije 24 uur met 75, zo meldde minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca. In Turkije zijn volgens Koca de voorbije 24 uur bijna 20.000 mensen getest. 3.013 mensen testten positief. Dat brengt het totale aantal besmettingen op 23.934.

Een totale lockdown is er niet, maar ook Turkije voerde verregaande maatregelen in om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. President Erdogan kondigde gisteren aan dat jongeren onder twintig jaar moeten binnenblijven. In 31 steden, waaronder de metropool Istanboel en de hoofdstad Ankara, mogen vijftien dagen lang geen voertuigen meer binnen- of uitrijden. Eerder was al beslist dat 65-plussers en chronische zieken moeten thuisblijven.

Minder doden in Frankrijk

De afgelopen 24 uur zijn in Frankrijk 441 mensen omgekomen door COVID19. Dat is een pak lager dan gisteren, toen bleek dat 588 Fransen bezweken waren aan de ziekte. De totale dodentol in Frankrijk staat op 7.560.

Buiten skiën en coronaversie van de Fixkes: onze compilatie van de dag

Elke dag selecteert "Het Journaal" de opvallendste beelden die online circuleren tijdens deze coronacrisis. Het zijn beelden met een lach en een traan, waarin solidariteit centraal staat. Vandaag leerden we dat je ook nu nog buiten kan skiën in ons land. Maar dat betekent niet dat wij aanraden om het zelf te proberen.

Bekijk de compilatie van vandaag en de vorige dagen in onderstaand bericht:

Limburgse ziekenhuizen zitten bijna aan maximumcapaciteit intensieve zorg

De twee grootste ziekenhuizen in Limburg hebben bijna hun maximumcapaciteit op intensieve zorg bereikt. In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt liggen zaterdag 40 coronapatiënten op intensieve zorg, waar er 41 bedden ter beschikking zijn. In het Ziekenhuis Oost-Limburg zijn 36 op 41 intensieve bedden bezet. Het Genkse ziekenhuis ziet wel voor het eerst in lang het totale aantal patiënten dalen van 130 naar 126.

De voorbije vier dagen zijn in totaal twintig coronapatiënten vanuit Limburgse ziekenhuizen naar een andere provincie gevoerd, om te voorkomen dat het te druk wordt op sommige afdelingen intensieve zorg. Defensie heeft daarvoor ambulances ingezet. De patiënten werden naar ziekenhuizen in Vlaams-Brabant, Antwerpen en Oost-Vlaanderen gebracht.

Colruyt sluit onlinewinkel Collishop enkele dagen wegens drukte

Colruyt sluit zijn onlineshop Collishop enkele dagen. De drukte was te groot geworden en het personeel zal voorrang geven aan de openstaande bestellingen. "We kregen op twee weken tijd de hoeveelheid bestellingen die we normaal in een drukke sinterklaasperiode ontvangen", zegt woordvoerster Hanne Poppe.

Omdat fysieke non-foodwinkels dicht moeten blijven van de regering, kopen veel mensen spullen online. De webshops van de Colruyt-groep, die ook speelgoedwinkels Dreamland en Dreambaby uitbaat, kregen een hoop bestellingen. Daarbij komt nog dat in het distributiecentrum de maatregelen van social distancing moeten gerespecteerd worden.

Bestellen bij Dreamland en Dreambaby blijft wel nog mogelijk, maar klanten worden gewaarschuwd dat de wachttijden daar kunnen oplopen tot twee à drie weken. Veel andere Belgische websites waarschuwen voor oplopende levertijden, of beperken het aanbod waaruit de klant kan kiezen.

Bij de huisartsen, bij de algemene en universitaire ziekenhuizen worden de COVID-patiënten gescheiden van andere patiënten. Wie andere klachten dan corona heeft, kan dus veilig worden verzorgd

Karlien François, nierspecialist UZ Brussel
Videospeler inladen...

Recordaantal doden op 24 uur tijd in staat New York

In de staat New York, de zwaarst getroffen staat in de Verenigde Staten, zijn de afgelopen 24 uur 630 doden geregistreerd. Het gaat om het hoogste aantal doden op een dag tijd. In de staat vielen nu al 3.565 doden door het coronavirus.

"We hebben de piek van de epidemie nog niet bereikt, maar we komen in de buurt", zei gouverneur van New York Andrew Cuomo tijdens een persconferentie. Hij benadrukte dat het aantal doden vooral snel stijgt op Long Island. In totaal werden al 113.704 coronabesmettingen geregistreerd in de staat.

In heel de VS zijn volgens de Johns Hopkins-universiteit al meer dan 278.000 besmettingen geregistreerd, en meer dan 7.000 doden.

Buitenlandse Zaken haalde al 5.000 Belgen terug

Buitenlandse Zaken heeft er al voor gezorgd dat zowat 5.000 Belgen uit het buitenland terug konden keren naar België. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin gezegd in een interview met L'Avenir. Morgen worden nog twee vliegtuigen verwacht. De repatriëringen verlopen op twee manieren, afhankelijk van de omstandigheden.

Ofwel komen de landgenoten terug met Belgische vliegtuigen, ofwel maken ze gebruik van het Europese solidariteitsmechanisme waarbij plaatsen voor Belgen worden vrijgehouden op vliegtuigen van andere EU-lidstaten. Morgen zouden nog twee vliegtuigen moeten landen, een uit Peru en een uit centraal-Afrika. Die toestellen hebben respectievelijk meer dan 200 en 250 Belgen aan boord.

Ook vanuit Zuid-Afrika volgen er nog repatriëringen:

Café in Lier verzegeld wegens niet naleven sluiting

Op de Veemarkt in Lier heeft de politie vanmiddag een geopend café ontdekt. De uitbater en drie aanwezige klanten kregen een proces-verbaal en een boete, de burgemeester liet het pand bestuurlijk sluiten.

"De klanten en de uitbater kregen een proces-verbaal en een boete wegens het niet naleven van de coronamaatregelen", zegt politiewoordvoerder Magalie Derboven. "Burgemeester Frank Boogaerts besliste ook om de zaak bestuurlijk te sluiten, waarop onze agenten het pand hebben verzegeld."

Videospeler inladen...

A capella-groep steekt hart onder de riem met "Stand by me"

De West-Vlaamse a capella-groep Voxination kan momenteel niet fysiek samen zingen, maar toont met dit filmpje dat het ook op afstand kan. Ze brengen hun versie van het nummer "Stand by me" van Ben E. King om iedereen hart onder de riem te steken.

Videospeler inladen...

Dodental Italië laagste in 9 dagen

In Italië zijn de afgelopen 24 uur 681 nieuwe mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is het laagste aantal in 9 dagen tijd. Alles samen heeft het virus al 15.362 levens geëist in Italië. Het totaal aantal vastgestelde gevallen staat er op 124.632. Er zijn ook al bijna 21.000 mensen genezen.

Het aantal mensen op intensieve zorgen is voor het eerst gedaald. In Italiaanse ziekenhuizen liggen momenteel 3.994 mensen op intensieve zorgen. Vrijdag telde men nog 4.068 patiënten op die afdelingen. "Dit is belangrijk nieuws, want het laat onze ziekenhuizen toe om even adem te halen", zo verklaarde chef Angelo Borrelli van de civiele bescherming.

Lees meer in onderstaand bericht:

Wereldwijd meer dan 60.000 mensen overleden

Wereldwijd heeft de coronapandemie al meer dan 60.000 mensen het leven gekost. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de vermaarde Amerikaanse John Hopkins Universiteit.

De verspreiding van het nieuwe coronavirus eiste tot dusver de meeste mensenlevens in Italië. Daar bezweken intussen meer dan 14.680 mensen aan de longziekte Covid-19. Behalve in Italië vielen de meeste slachtoffers in Spanje, de Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië, Iran en China.

Het totale aantal geregistreerde besmettingen loopt op tot meer dan 1,13 miljoen. De meeste besmettingen zijn geteld in de Verenigde Staten, waar zo'n 280.000 mensen positief hebben getest. De dodentol is er opgelopen tot meer dan 7.000.

Buitenlandse Zaken repatrieert ruim 200 Belgen en EU-burgers uit Afrika

De FOD Buitenlandse Zaken gaat ruim 200 Belgen en andere EU-burgers die gestrand zijn in Rwanda, Burundi en Congo terughalen.

Spanje verlengt noodtoestand met twee weken

In de strijd tegen het coronavirus gaat Spanje de noodtoestand met twee weken verlengen tot 26 april. Dat betekent onder meer dat iedereen tot die datum in principe binnen moet blijven. Spanje is na Italië het zwaarst getroffen land van Europa. Het totale aantal doden en besmettingen stijgt nog steeds, maar niet meer zo snel als in de eerste weken na de uitbraak. Media spreken over de eerste hoopvolle signalen. Tot nu toe zijn bijna 12.000 sterfgevallen geregistreerd.

Tennisster Sjarapova deelt nummer: "Stuur me iets en wacht op antwoord"

Een opmerkelijk initiatief van Maria Sjarapova (32). De voormalig nummer 1 van de wereld - die eind februari stopte met proftennis - heeft via sociale media een telefoonnummer gedeeld waarnaar haar fans tijdens deze lockdown-tijden een bericht kunnen sturen. "Ik doe mijn best om iedereen te antwoorden", zegt ze.

Lees meer bij Sporza:

Dagelijkse dodentol blijft stijgen in Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk zijn de voorbije 24 uren 708 mensen overleden aan de gevolgen van besmetting met het nieuwe coronavirus. Dat hebben de autoriteiten meegedeeld. Het is de grootste dodentol sinds het begin van de epidemie aan de andere kant van het Kanaal. Bij de doden is ook een kindje van 5 jaar.

Gisteren hadden de Britse autoriteiten bij hun dagelijkse update melding gemaakt van 684 overledenen, en donderdag van 569 overledenen. In totaal zijn in het Verenigd Koninkrijk nu al 4.313 mensen bezweken aan de longziekte Covid-19.

Videospeler inladen...

Meest gelezen