Oude brandweermaskers omgevormd tot herbruikbare maskers voor zorgpersoneel

Om het tekort aan beschermende maskers op te vangen, hebben de Brusselse brandweer, het UMC Sint-Pieter en de Université Libre de Bruxelles de handen in elkaar geslagen. Van oude maskers van de brandweer maken ze nieuwe beschermende maskers voor zowel brandweerlieden-ambulanciers als zorgpersoneel.

“Voorlopig heeft de brandweer nog voldoende FFP2-maskers. Maar om in te spelen op een toekomstig tekort zijn we nu al aan de slag gegaan om oude maskers om te vormen tot beschermende maskers”, vertelt Walter Derieuw van de Brusselse brandweer. “Het gaat om oude maskers die vroeger gebruikt werden door het HAZMAT-Team, het ‘gaspakkenteam’ dat tussenkomt in geval van incidenten met gevaarlijke stoffen. Dat team draagt een beschermingspak en een speciaal gezichtsmasker, aangesloten op een luchtfles. Dat team heeft nu nieuwe maskers  en daarom hebben we besloten om die oude ter beschikking te stellen voor zorgverleners.”

Vooraleer de oude maskers gebruikt worden door ambulanciers en andere zorgverleners worden ze eerst onder handen genomen door het Fablab van de Université Libre de Bruxelles. “Daar hebben ze een 3D-printer waarmee ze een speciaal verbindingsstuk maken voor de maskers”, legt Derieuw uit. Ook het Brusselse universitaire Sint-Pietersziekenhuis draagt haar steentje bij. “Zij zorgen voor de luchtfilters in het masker.”

Niet zo comfortabel

De maskers met luchtfilter beschermen tegen 99% van de virussen, bacteriën en schimmels. Volgens de brandweer kunnen ze na gebruik ontsmet en hergebruikt worden. Zo zouden de hervormde maskers tientallen jaren kunnen meegaan. “Oké, ze zijn niet zo soepel te dragen als de FFP2-maskers", zegt Derieuw, "maar in crisistijden kunnen ze perfect ingezet worden om de veiligheid van hulpverleners te garanderen.”

Samen met enkele vrijwillige architecten produceerde Fablab in totaal 130 verbindingsstukken. 30 stukken werden aan het CMU Sint-Pieter geschonken en 100 stukken aan Brandweer Brussel. De verbindingsstukken zijn ook compatibel met de nieuwe brandinterventiemaskers van Brandweer Brussel.

De hervormde maskers worden nu al gebruikt door de MUG-diensten van het Sint-Pietersziekenhuis. “Onze brandweerlieden-ambulanciers hebben voorlopig nog voldoende FFP2-maskers. Maar we zullen ooit door onze voorraad heen zitten, dan hebben we deze hervormde maskers klaarliggen voor gebruik.”

Meest gelezen