Videospeler inladen...

Woonzorgcentra krijgen 20.000 testkits voor corona

De woonzorgcentra in ons land zullen vanaf volgende week 20.000 corona-testkits toegestuurd krijgen. Dat meldt federaal minister Philippe De Backer (Open VLD), die bevoegd is voor het opdrijven van de testcapaciteit. Er zullen nu in het algemeen ook 10.000 tests per dag kunnen worden uitgevoerd.

De afgelopen week trokken verschillende woonzorgcentra aan de alarmbel omdat er te weinig kan getest worden op het nieuwe coronavirus. Daardoor is het niet duidelijk hoe de besmetting zich verspreidt in onze rusthuizen. In verschillende woonzorgcentra is het virus trouwens al uitgebroken en zijn er dodelijke slachtoffers gevallen.

Er zijn nu 20.000 testkits gereserveerd specifiek voor de woonzorgcentra. Ruim 11.000 daarvan gaan naar woonzorgcentra in Vlaanderen. Door meer te testen zal de situatie in de woonzorgcentra beter in kaart kunnen worden gebracht. Dat is belangrijk voor de veiligheid van de kwetsbare ouderen die er wonen en voor het personeel dat er werkt. In Vlaanderen wonen om en bij de 70.000 65-plussers in een woonzorgcentrum.

In de testkits zit staalafnamemateriaal om de coronatest bij de rusthuisbewoners uit te voeren,  maar ook beschermende kledij voor de bevoegde zorgverlener die de test gaat afnemen. Vanaf dinsdag zullen de testkits worden verspreid, de daaropvolgende dagen zullen de stalen worden afgenomen en de resultaten geanalyseerd.

"Dit zal efficiënt gebeuren zodat we zo snel als mogelijk de situatie in onze woonzorgcentra volledig in kaart hebben en we indien nodig adequate maatregelen kunnen treffen, in nauw overleg met de woonzorgcentra en de zorgverleners. Als we positieve gevallen vinden, is er nu voldoende capaciteit om het volledige woonzorgcentrum te testen", zegt minister De Backer.

10.000 tests per dag

Volgens de minister gaat het niet om een eenmalige inspanning voor de woonzorgcentra. Er is nu voldoende capaciteit om verder te testen, want de algemene testcapaciteit in ons land is intussen opgeschaald naar 10.000 per dag.

Dat was eerder al aangekondigd, maar nu is er ook voldoende staalafnamemateriaal. Ter vergelijking: de afgelopen week werden gemiddeld tussen de 3.500 à 4.000 tests per dag uitgevoerd. En dat was al een stuk meer dan de week ervoor.

"De testcapaciteit zit nu op 10.000 testen per dag en zal nog verder opgeschaald worden. Het is nu aan de ziekenhuizen om verder te bepalen wie zij gaan testen", aldus minister De Backer. Door de grotere testcapaciteit zullen de cijfers van bevestigde coronagevallen allicht ook stijgen de komende week.

Videospeler inladen...

Meest gelezen