Belga

Uitzonderlijk personeelstekort bij vuilnisophaaldienst Net Brussel: “Zet PMD en karton niet buiten aub”

De Brusselse vuilnisophaaldienst Net Brussel kampt al een week met een uitzonderlijk groot personeelstekort. In navolging van de coronacrisis melden veel personeelsleden zich ziek. Daarom kan de dienst niet meer alle vuilnisophaalrondes garanderen. 

Net Brussel, de Brusselse reinigings- en vuilnisophaaldienst, roept de Brusselaars op om hun PMD-afval en papier en karton niet buiten te zetten. Vorige week vroeg de dienst al hetzelfde aan de inwoners van de hoofdstad. De dienst kampt met een groot personeelstekort door uitzonderlijk veel ziektemeldingen.

Net Brussel is daarom niet in staat om PMD-verpakkingen (de blauwe zakken) en het papier en karton (de gele zakken) op te halen. In een persbericht vraagt de dienst om die zakken dan ook binnen te houden. Wie die vraag niet kan naleven, mag zijn zakken wel buiten zetten. Die worden dan samen met het gewone huisvuil, de witte zakken, opgehaald. “Omwille van de volksgezondheid zullen we zakken die toch op de stoep belanden, laten meenemen door de andere ploegen die van dienst zijn,” vertelt woordvoerder van Net Brussel Etienne Cornesse. “De straten moeten immers proper blijven. Bovendien heeft niet iedereen de plaats om afval binnen te stockeren. Maar we vragen de bevolking wel om, wanneer het kan, hun zakken binnen te houden.”

Tips om papier te stapelen

De dienst geeft wel tips over hoe je afval zo weinig mogelijk plaats laat innemen. “Voor een gemakkelijke en minder hinderlijke opslag thuis, moet het karton worden dichtgevouwen en gestapeld, en het papier plat (niet verkreukeld) worden bewaard. De plastic flessen en drankkartons van hun kant moeten worden platgedrukt en gesloten met hun dop.”

Tot wanneer de Brusselaars hun PMD en papier moeten binnenhouden, is niet geweten. Net Brussel stelt naar eigen zeggen alles in het werk om de dienstverlening aan de bevolking zo snel mogelijk terug op te zetten. 

Meest gelezen