Herman Engbers/ hollandse hoogte

Woonzorgcentra overstelpt met brieven en giften na oproep: "Geweldig, wat een opsteker!"

De 15 woonzorgcentra van vzw Zorg-Saam krijgen enorm veel toegestuurd: brieven, kaartjes, tekeningen, bloemen, ... En daar zijn ze heel blij mee: "Geweldig dat er zoveel respons komt op onze oproep! Het zorgt elke dag weer voor een lichtpuntje voor onze bewoners én onze medewerkers."

Half maart deed vzw Zorg-Saam een oproep: "Stuur brieven, maak tekeningen, schrijf gedichten, ... Alles wat op papier tot bij bewoners kan komen, is welkom.  In onze 15 woonzorgcentra verblijven zo'n 2.400 mensen, vooral 80-plussers. Ze komen dus uit het tijdperk van brieven en kaartjes. Een ouderwetse brief lijkt bijna een persoonlijk bezoek!"

Veel reactie

Er werd massaal gereageerd op de oproep, vertelt Daphné Lason van de vzw: "Elke dag zitten onze brievenbussen vol met tekeningen, kaartjes, brieven en zelfs schilderijen.  Dat is echt super voor onze bewoners, het is een enorme opsteker. Ook voor het personeel, we kunnen de positiviteit echt wel gebruiken. We hopen dat de mensen ons dingen blijven opsturen tijdens deze crisis. En zelfs ook erna!"

We kregen zelfs een brief van een Waals meisje, ze schreef het voor de les Nederlands

"We organiseren momenten voor onze bewoners waarop zij brieven kunnen terugschrijven. Er is bijvoorbeeld een meisje uit Wallonië dat ons een brief heeft gestuurd voor de les Nederlands. We gaan haar brief in ons huiskrantje plaatsen, met haar adres. Ze mag zich aan veel antwoorden verwachten!"

Giften

"We krijgen ook heel wat giften", gaat Lason verder. "Vooral van lokale winkels. Zo kregen we al zoetigheden van bakkers uit de buurt en bloemen van lokale bloemenwinkels." Maar er zijn ook een paar grote spelers op de oproep ingegaan. "Van Ikea Gent hebben we bijvoorbeeld meer dan 1.500 bloemen en planten mogen ontvangen. Ongelofelijk. We hebben ze verdeeld over al onze woonzorgcentra."

Laptops voor kinderen in Aalst

Ook op andere plaatsen in Oost-Vlaanderen is de solidariteit voelbaar. Zo deed de Aalsterse beweging "Over.Morgen" een oproep om oude laptops te schenken aan gezinnen zonder computer, zodat ook die kinderen de online lessen kunnen meevolgen. Ondertussen werden al 30 laptops weggeschonken.

Meest gelezen