20-tal woonzorgcentra getroffen door grotere corona-uitbraak

In zo'n 20 Vlaamse woonzorgcentra heerst er momenteel een grotere uitbraak van het coronavirus. Dat bevestigt het Agentschap Zorg en Gezondheid. In de getroffen rusthuizen zijn relatief veel bewoners ziek en valt ook meer personeel uit. Onder meer in een woonzorgcentrum in Brugge en in Humbeek zijn de afgelopen dagen meerdere doden gevallen.

In het privaat woonzorgcentrum Den Bogaet in Humbeek (Vlaams-Brabant) hebben 10 van de 135 inwoners positief getest op het nieuwe coronavirus, 20 tot 30 anderen hebben dezelfde symptomen. Intussen zijn op enkele dagen tijd 4 bewoners overleden, 2 mensen bevinden zich in kritieke toestand. Het personeel heeft er de eetzaal ingericht om zieke mensen te verzorgen.

Volgens de directie is er voorlopig geen personeelsgebrek. "De continuïteit van de zorg wordt zowel dag als nacht gegarandeerd", zegt de dochter van de directeur, de directeur is zelf ziek. Al smeekt de arts van dienst zelf om meer personeel.

Ook in woonzorgcentrum Westervier in Brugge kampen ze momenteel met een zware uitbraak. Daar zijn op korte tijd 7 mensen gestorven aan de gevolgen van het coronavirus. Zo'n 45 bewoners zijn ziek en ook 7 personeelsleden zijn ziek uitgevallen. Volgens de directeur is het "onvermijdelijk" dat er nog meer overlijdens te betreuren zullen vallen.

Een aantal woonzorgcentra die met een grotere uitbraak kampen, kunnen organisatorisch in de problemen komen. En ook andere (minder getroffen) woonzorgcentra kunnen door hogere personeelsuitval problemen krijgen. "Die bieden wij dan assistentie en hulp", zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. "Gelukkig geeft een groot aantal van de woonzorgcentra momenteel nog aan dat ze een relatief klein aantal besmettingen hebben."

Videospeler inladen...

Minister Beke: "Woonzorgcentra kunnen putten uit medische reserve"

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) wil nu vooral extra medisch personeel inzetten in de getroffen woonzorgcentra. "Aan de ene kant kijken we naar de thuisverpleegkundigen om hen mee in te zetten in de woonzorgcentra. Daarnaast heb ik een maand geleden al opgeroepen tot de medische reserve. Dat zijn mensen die zich als vrijwilliger aanbieden; artsen, verpleegkundigen of studenten geneeskunde. De directeurs van de woonzorgcentra kunnen daaruit putten."

Gisteren raakte bekend dat de federale overheid voorziet in 20.000 testkits voor de woonzorgcentra. Dat moet de verspreiding van het nieuwe coronavirus in de rusthuizen beter in kaart brengen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen