Videospeler inladen...

Biostatisticus Niel Hens: "Covid-19 in kaart brengen is uitdaging door vele coronamaatregelen"

Door de strenge coronamaatregelen bepaalt menselijk gedrag in grote mate de verspreiding en het verloop van Covid-19 en net daarom is het een uitdaging om de epidemie in kaart te brengen. Dat zegt biostatisticus Niel Hens in "De zevende dag". "Menselijk gedrag in kaart brengen is enorm complex."

U hebt allicht nog nooit van de man gehoord, maar volgens professor en klinisch bioloog Herman Goossens is hij de geknipte man om de evolutie van Covid-19 te voorspellen of minstens in kaart te brengen: Niel Hens.

"Ik ben van opleiding wiskundige", stelt hij zichzelf voor in "De zevende dag" op Eén. "Ik heb mij tijdens mijn doctoraat omgevormd tot een biostatisticus. De laatste 15 jaar werk ik aan wiskundige modellen van infectieziektes om de verspreiding van zulke ziektes beter in kaart te brengen."

Volgens Hens laat de ene ziekte zich al makkelijker in kaart brengen dan de andere. "De uitdaging bij Covid-19 is dat het een infectieziekte is die door menselijk gedrag wordt bepaald nu er zoveel maatregelen zijn. Menselijk gedrag in kaart brengen is enorm complex."

Bekijk hieronder het gesprek met Niel Hens in "De zevende dag" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Knik in de curve

Uit de coronacijfers die vandaag voor ons land zijn vrijgegeven, blijkt dat voor het eerst meer patiënten uit het ziekenhuis zijn ontslagen dan dat er zijn bijgekomen. "Dat hadden we zien aankomen", zegt Hens. "Ik ben altijd voorzichtig in de voorspellingen die ik maak, maar hierop hadden we gehoopt. De vraag is nu: hoe sterk gaat dit dalen?"

De verhoopte knik in de curve moet volgens Hens nog komen. "Mensen die op intensieve zorg liggen, verblijven daar langer. De knik die we nu ogenschijnlijk zien, daarbij moeten we voorzichtig zijn. Is het een toevallig observatie? Of gaat zich dat doorzetten?"

"Ik vind het als wetenschapper belangrijk eerlijk en oprecht te zijn in wat we naar voren brengen. In deze crisis gaan we gewoon moeten worden aan hoopvolle berichten, ook die mensen die de maatregelen goed naleven. De meerderheid doet dat, zo blijkt uit verschillende studies."

Meest gelezen