Een gesloten resort in Calvià, op de Balearen.
AFP or licensors

"Kleine boodschap van hoop" in Spanje, voorzichtig positief coronanieuws uit Nederland

Hoe zit het met Covid-19 in andere landen? Wij maakten een klein overzicht. Er is voorzichtig goed nieuws uit Nederland en Spanje, en in de Verenigde Staten lijkt de sterke toename van het aantal doden in New York toch een beetje af te vlakken, al is het er nog veel te vroeg voor conclusies. 

Spanje is een beetje hoopvol

Er is voorzichtig positief nieuws uit Spanje. Het aantal overlijdens in de laatste 24 uur lag op 674, ruim 135 minder dan een dag eerder, zo meldde het ministerie van Volksgezondheid vanmorgen. Het is het laagste aantal doden in 10 dagen. "Vandaag kan ik samen met mijn collega's een kleine boodschap van hoop brengen. We zijn op de goede weg en we zullen het virus verslaan", zei Miguel Angel Villaroya van het departement Defensie.

Premier Sanchez heeft in een open brief, die in enkele toonaangevende Europese kranten verscheen, intussen opgeroepen tot Europese solidariteit. 

Over de cijfers zei hij dat het nu afwachten is of de curve zich doorzet in de dezelfde positieve zin. Want tijdens het weekend is er een onderrapportering mogelijk, omdat misschien niet alle cijfers even efficiënt doorstromen. Het totale aantal slachtoffers komt voorlopig uit op 12.418, het op een na hoogste aantal ter wereld na Italië. (lees door onder de foto)

Vandaag kunnen we een kleine boodschap van hoop brengen

Het begin van de Heilige Week, de Semana Santa is op Palmzondag in mineur begonnen in Spanje.
AFP or licensors

Bijna 10.000 boetes op één dag in Italië

Dat het voor Italianen intussen een hele opgave is om de strenge quarantainemaatregelen op te volgen, kan blijken uit het feit dat er zaterdag een recordaantal boetes is uitgeschreven voor niet-essentiële verplaatsingen: ongeveer 9.300, het hoogste aantal in 10 dagen. Italië was op 9 maart het eerste Europese land met zeer strenge maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. 

Minister van Volksgezondheid Roberto Speranza heeft met het oog op de toekomst intussen voorgesteld om breder te gaan testen en de gezondheidszorg te versterken. Wanneer de strenge lockdown-maatregelen kunnen worden opgeheven, kon hij nog niet zeggen. 

De afgelopen 24 uur zijn in het land 525 mensen bezweken aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is het laagste cijfer in twee weken. Gisteren nog zijn 681 mensen omgekomen. Alles samen zijn er al 16.000 doden gevallen in het Zuid-Europese land.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" over de toestand in Spanje en Italië (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Frankrijk: laagste dodentol in een week tijd

In Frankrijk zijn de voorbije 24 uur 357 sterfgevallen gemeld. Dat is het laagste cijfer in een week tijd. In totaal zijn bij onze zuiderburen nu al 8.078 mensen overleden aan COVID-19. Bijna 6.000 daarvan kwamen om in een ziekenhuis. Ruim 2.000 in een woonzorgcentrum.

In de Franse ziekenhuizen zijn er sinds gisteren ook 140 mensen bijgekomen op intensieve zorg. Die groei is stelselmatig aan het afnemen, zeggen de Franse autoriteiten.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" over de toestand in Frankrijk (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

In Nederland belanden minder mensen in het ziekenhuis

Ook uit Nederland kwam er voorzichtig positief nieuws. Daar belandden 253 patiënten in het ziekenhuis, maar gisteren waren er dat nog 336. Het is ook het laagste cijfer in twee weken tijd. Ter vergelijking: België had een dagcijfer van 499 ziekenhuisopnames. Nederland betreurt 115 nieuwe dodelijke slachtoffers vandaag, maar gisteren waren dat er 164. Het dodental staat nu op 1.766 in Nederland, acht van hen waren jonger dan 50 jaar. 

Nederland had wel een grotere krapte aan bedden op intensieve zorg dan België, maar dat probleem is nu iets minder dringend geworden, ook al omdat er in ijltempo extra plaatsen zijn gecreëerd. 

Het aantal ziekenhuisopnames in Nederland was het laagste in twee weken tijd

In New York loopt het aantal doden minder snel op

Intussen blijft in de Verenigde Staten de situatie bijzonder zorgwekkend. Er zijn nu ruim 300.000 officiële besmettingen vastgesteld, met bijna 8.500 overlijdens. Zaterdag waren er 1.344 nieuwe overlijdens, het hoogste aantal op één dag tot nu toe in de VS. De staat New York telt intussen ruim 122.000 officiële besmettingen en 4.159 overlijdens. 

Toch was er ook een beetje goed nieuws. "Het aantal doden in New York is de voorbije dagen voor het eerst gedaald", zei gouverneur Andrew Cuomo van New York deze namiddag. Maar hij voegde er meteen aan toe: "Het is nog te vroeg om hier conclusies uit te kunnen trekken." Ook het aantal ziekenhuisopnames daalde, en er werden meer mensen uit het ziekenhuis ontslagen. 

New York is en blijft dus het epicentrum van Covid-19, maar ook andere staten zijn getroffen, zoals onder meer New Jersey, Michigan, en Louisiana. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" over de toestand in de VS (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Ongerustheid blijft in Azië

In Azië zit India intussen aan 3.350 officiële besmettingen. Er geldt een lockdown van drie weken over het hele land. In China blijft Covid-19 intussen sluimeren.  Er zijn 30 nieuwe gevallen vastgesteld, gisteren waren er dat nog 19. Het zou niet enkel om geïmporteerde gevallen gaan van binnenkomende reizigers, maar ook om lokale besmettingen, en toont aan hoe moeilijk het virus helemaal te bedwingen.

Voorlopig blijft in het zuiden van Azië, waar ongeveer 1,9 miljard mensen leven, het aantal bekende besmettingen op ongeveer 7.000. 

In Zuid-Amerika is Brazilië het epicentrum van de corona-epidemie. Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" over de toestand daar:

Videospeler inladen...

Meest gelezen