Videospeler inladen...

Grassenstuifmeel viert hoogtij, en dat is slecht nieuws voor hooikoortslijders: hoe herken je het verschil met corona?

Een loopneus, niesbuien, kriebelhoest en geïrriteerde ogen? Wie last heeft van hooikoorts zal het gemerkt hebben: het stuifmeelseizoen is enkele weken volop aan de gang. Momenteel zitten er veel graspollen in de lucht. Veel symptomen van hooikoorts lijken op die van een coronabesmetting. Hoe kun je het verschil herkennen?

Traditioneel begint het pollenseizoen ergens in februari/maart met de boompollen (denk aan els en berk), gevolgd door de grasstuifmeelpollen. Dit jaar bereikte het boompollenseizoen een piek in april. Volgens het wetenschappelijke gezondheidsinstituut Sciensano beleefden we een "intens seizoen" van boompollen, en sinds enkele weken viert het grassenstuifmeel hoogtij. Wie allergisch is, krijgt dus weinig respijt.

Grassenstuifmeel is de belangrijkste oorzaak van wat we in de volksmond "hooikoorts" noemen. Grassen verspreiden hun stuifmeel in de lucht gedurende een lange periode, over het algemeen van mei tot juli/augustus. Dat komt door de verschillende bloeiperioden van de honderden soorten die samen de grassenfamilie vormen. Wil je weten hoeveel grassenstuifmeel er in de lucht hangt? Daarvoor kan je terecht bij Air Allergy, het nationale aërobiologische meetnet van Sciensano. Momenteel zijn de weersomstandigheden "zeer gunstig" voor de verspreiding van pollen, lezen we daar.

Dat er zoveel pollen in de lucht zitten, is slecht nieuws voor wie last heeft van hooikoorts. Veel patiënten hebben naast het traditionele niezen ook last van een piepende ademhaling, hoesten, benauwdheid. Met ook die symptomen erbij begint hooikoorts wel heel erg te lijken op de symptomen van COVID-19.

Hoe kunnen hooikoortspatiënten het onderscheid maken met hun allergie? Professor en neus-, keel- oorarts Peter Hellings van het UZ Leuven legt het uit. Bekijk hieronder de video, het artikel gaat daaronder voort:

Videospeler inladen...

1. Wat zijn de symptomen van hooikoorts en hoe verschillen die van Covid-19?

"De voornaamste symptomen van hooikoorts zijn een verstopte neus, neusloop, jeuk in de neus en de ogen, rooddoorlopen ogen en vaak ook niesbuien", zegt Hellings.

"De symptomen van een coronavirusinfectie zijn tot op een zeker niveau gelijklopend, maar mensen die daaraan lijden merken vaak een verlies van geur en smaak op. Ze vertonen daarnaast soms koorts en hebben een algemeen ziektegevoel."

"Dat laatste is vaak toch minder het geval bij mensen die louter hooikoorts hebben. Bovendien weten zij meestal waar hun klachten vandaan komen omdat ze die in voorgaande jaren ook al hadden. Nog een verschil is dat mensen met hooikoorts vaak klachten aan de bovenste luchtwegen hebben, terwijl mensen met COVID-19 meestal problemen aan de lage luchtwegen hebben."

2. Hoeveel mensen in België hebben last van hooikoorts?

Volgens Sciensano lijdt 1 op de 6 Belgen aan een pollenallergie, dat is ongeveer 16 procent. "Ongeveer 25 procent van de bevolking heeft een luchtwegallergie", verduidelijkt professor Hellings. "Dat is eigenlijk bijna een epidemische proportie, maar niet iedereen heeft ernstige klachten. Bovendien heeft een deel van die groep een allergie voor huisstofmijt of andere allergenen die in de lucht hangen."

"10 tot 15 procent van de bevolking heeft echt een pollenallergie. Het kan dan gaan om boompollen, graspollen of een combinatie van beide."

3. Wat kunnen mensen met hooikoorts het beste doen?

"We adviseren patiënten met hooikoorts om zich optimaal te behandelen met de beschikbare medicatie", zegt Hellings. "Het kan dan gaan om antihistaminica in tabletvorm of sprayvorm die de allergische reactie onderdrukken of om cortisonehoudende neussprays. In het begin is er even discussie geweest of die veilig zijn in tijden van corona, maar op dit moment hebben we geen elke aanwijzing dat we die therapie niet meer mogen toepassen."

"Een groep patiënten met hooikoorts krijgt momenteel een vaccinbehandeling of immunotherapie. Die blijven ze best volgen, tenzij ze een ernstige coronavirusinfectie hebben. Bij een milde coronavirusinfectie, kunnen de vaccinbehandelingen gewoon blijven volgen."

"Zoals tijdens elk pollenseizoen adviseren we patiënten met hooikoorts om contacten met pollen zoveel mogelijk te vermijden. Ze kunnen zich natuurlijk niet helemaal isoleren, maar ze kunnen piekmomenten toch proberen uit de weg te gaan. Overdag kunnen ze hun woning beter niet verluchten en ze houden dan ook hun ramen beter gesloten. Wandelingen of fysieke inspanningen doen ze beter 's morgens vroeg of 's avonds laat. Dan is de concentratie pollen in de lucht lager."

Professor Hellings benadrukt wel dat patiënten met hooikoorts zich best goed laten behandelen. "Een deel van hen is drager van het coronavirus zonder dat ze het doorhebben. Het virus zit dan in hun neus zonder dat ze ernstige klachten hebben. Als zij veelvuldig niezen en de neus snuiten wegens hun hooikoorts, kunnen ze het virus verspreiden. En dat willen we natuurlijk absoluut vermijden."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen