Videospeler inladen...

Uitzonderlijk veel pollen in de lucht: hoe kan je het verschil herkennen tussen hooikoorts en corona?

Een loopneus, niesbuien, kriebelhoest en geïrriteerde ogen? Wie last heeft van hooikoorts zal het al gemerkt hebben: het stuifmeelseizoen is sinds twee weken volop aan de gang. Momenteel zitten er zelfs uitzonderlijk veel boompollen in de lucht. Veel symptomen van hooikoorts lijken op die van een coronabesmetting. Hoe kun je het verschil herkennen?

Het stuifmeelseizoen is dit jaar iets later gestart dan gewoonlijk, maar wel meteen met een knal. "We zien momenteel uitzonderlijk hoge pollenconcentraties in de lucht", zegt allergoloog Didier Ebo van de Universiteit Antwerpen.

"De els en de hazelaar hebben door de late winterprik wat langer moeten wachten om in bloei te kunnen schieten en dat vertaalt zich in in veel hogere pollenconcentraties. Op een bepaald moment hebben we meer dan 4.000 pollenkorrels per kubieke meter geteld."

Dat er zoveel pollen in de lucht zitten, is natuurlijk slecht nieuws voor wie last heeft van hooikoorts. "Veel patiënten met een boompollenallergie hebben dit jaar voor het eerst ook astma-achtige klachten: een piepende ademhaling, hoesten, benauwdheid", zegt professor Ebo.

Met ook die symptomen erbij begint hooikoorts wel heel erg te lijken op de symptomen van COVID-19.  Hoe kunnen hooikoortspatiënten het onderscheid maken met hun allergie? Professor en neus-, keel- oorarts Peter Hellings van het UZ Leuven legt het uit.

Bekijk hieronder de uitleg met tips van Peter Hellings (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

1. Wat zijn de symptomen van hooikoorts en hoe verschillen die van Covid-19?

"De voornaamste symptomen van hooikoorts zijn een verstopte neus, neusloop, jeuk in de neus en de ogen, rooddoorlopen ogen en vaak ook niesbuien", zegt Hellings.

"De symptomen van een coronavirusinfectie zijn tot op een zeker niveau gelijklopend, maar mensen die daaraan lijden merken vaak een verlies van geur en smaak op. Ze vertonen daarnaast soms koorts en hebben een algemeen ziektegevoel."

"Dat laatste is vaak toch minder het geval bij mensen die louter hooikoorts hebben. Bovendien weten zij meestal waar hun klachten vandaan komen omdat ze die in voorgaande jaren ook al hadden. Nog een verschil is dat mensen met hooikoorts vaak klachten aan de bovenste luchtwegen hebben, terwijl mensen met COVID-19 meestal problemen aan de lage luchtwegen hebben."

2. Hoeveel mensen in België hebben last van hooikoorts?

"Ongeveer 25 procent van de bevolking heeft een luchtwegallergie", zegt professor Hellings. "Dat is eigenlijk bijna een epidemische proportie, maar niet iedereen heeft ernstige klachten. Bovendien heeft een deel van die groep een allergie voor huisstofmijt of andere allergenen die in de lucht hangen. 10 tot 15 procent van de bevolking heeft echt een pollenallergie. Het kan dan gaan om boompollen, graspollen of een combinatie van beide."

Momenteel zijn het vooral boompollen van de els en hazelaar die in de lucht hangen. Met een concentratie tot 4.000 pollenkorrels per kubieke meter zitten er momenteel uitzonderlijk veel pollen in de lucht.

3. Wat kunnen mensen met hooikoorts het beste doen?

"We adviseren patiënten met hooikoorts om zich optimaal te behandelen met de beschikbare medicatie", zegt Hellings. "Het kan dan gaan om antihistaminica in tabletvorm of sprayvorm die de allergische reactie onderdrukken of om cortisonehoudende neussprays. In het begin is er even discussie geweest of die veilig zijn in tijden van corona, maar op dit moment hebben we geen elke aanwijzing dat we die therapie niet meer mogen toepassen."

"Een groep patiënten met hooikoorts krijgt momenteel een vaccinbehandeling of immunotherapie. Die blijven ze best volgen, tenzij ze een ernstige coronavirusinfectie hebben. Bij een milde coronavirusinfectie, kunnen de vaccinbehandelingen gewoon blijven volgen."

"Zoals tijdens elk pollenseizoen adviseren we patiënten met hooikoorts om contacten met pollen zoveel mogelijk te vermijden. Ze kunnen zich natuurlijk niet helemaal isoleren, maar ze kunnen piekmomenten toch proberen uit de weg te gaan. Overdag kunnen ze hun woning beter niet verluchten en ze houden dan ook hun ramen beter gesloten. Wandelingen of fysieke inspanningen doen ze beter 's morgens vroeg of 's avonds laat. Dan is de concentratie pollen in de lucht lager."

Professor Hellings benadrukt wel dat patiënten met hooikoorts zich best goed laten behandelen. "Een deel van hen is drager van het coronavirus zonder dat ze het doorhebben. Het virus zit dan in hun neus zonder dat ze ernstige klachten hebben. Als zij veelvuldig niezen en de neus snuiten wegens hun hooikoorts, kunnen ze het virus verspreiden. En dat willen we natuurlijk absoluut vermijden."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen