"Hou de fun erin" is de boodschap om wielrenners te motiveren nog te trainen. Zo blijkt uit onderzoek van de UGent

Waar halen de wielrenners nog de moed om te blijven trainen nu de voorjaarsklassiekers zijn weggevallen en er geen zicht is op de wedstrijden die nog komen. De universiteit van Gent heeft onderzocht dat de 'fun' erin houden het belangrijkste is. Wat ze vooral moeten vermijden is een gevoel 'van moeten'.

Een sportman of -vrouw die geen doel heeft, dat is het ergste wat hen kan overkomen, zegt onderzoekster Sofie Morbée van de vakgroep ontwikkelingspsychologie. Ze peilde bij zo'n 120 profwielrenners en een 80-tal amateurs, zowel vrouwen als mannen, naar de motivatie. "Al bij al is het nog goed gesteld met de wielrenners, we hadden het een beetje erger verwacht", zegt Sofie. "Blijkbaar hebben de wielrenners nog een goede motivatie en dat is niet vanzelfsprekend, want zichzelf gemotiveerd houden vergt een aantal strategieën en die zijn niet allemaal even doeltreffend.

Ronde op rollen

Het belangrijkste is om de fun erin te houden, volgens de onderzoekster. Een initiatief als de Ronde van Vlaanderen op rollen is daarvoor ideaal, vindt ze. "Maar ook de Zwiftritjes zoals Thomas De Gendt doet, of op de app Strava zoveel mogelijk Koms bemachtigen, dat zijn dingen die de wielrenners nu allemaal doen en die prima werken om de goede motivatie te behouden."

Moetivatie

Waar de wielrenners zich moeten voor hoeden is dat het trainen niet 'van moeten' wordt. "We noemen dat in het vakjargon moetivatie." Een gevoel dat ze zichzelf verplichten of dat er een druk is van anderen om te moeten trainen, is niet goed, volgens de wetenschappers. "We zien dat professionele wielrenners meer dan amateurs het gevoel hebben dat het in deze periode van moeten is. Dat is een motivatie die negatieve gevolgen heeft voor de prestaties. Vaak praten wielrenners zichzelf schuldgevoelens aan als ze niet trainen of als ze een training niet afwerken. En als er 1 valkuil blijkt uit dit onderzoek, dan is het dit wel."

kasto80

Meest gelezen