Britse premier Johnson in ziekenhuis, premier Wilmès over maatregelen: "Hoopgevende cijfers, maar we moeten volhouden"

Premier Sophie Wilmès (MR) maakt in een videoboodschap een tussentijdse balans op van de coronacrisis. "De cijfers geven hoop, maar we moeten volhouden", zegt ze. "De terugkeer naar de normaliteit zal gradueel gebeuren." Verder zijn er volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid in een 20-tal Vlaamse woonzorgcentra "grotere uitbraken van het coronavirus". En de besmette Britse premier Boris Johnson is uit voorzorg opgenomen in het ziekenhuis voor verder onderzoek. Lees hier alle updates over het coronavirus in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u eerst de cijfers. Daaronder het belangrijkste nieuws dat we steeds bovenaan proberen te houden. Lees daaronder de laatste updates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Britse premier Johnson uit voorzorg opgenomen in het ziekenhuis

De Britse premier Boris Johnson is opgenomen in het ziekenhuis. Johnson testte 10 dagen geleden positief op het nieuwe coronavirus en lijdt nog altijd aan de ziektesymptomen. Hij is daarom op advies van zijn dokter uit voorzorg opgenomen in het ziekenhuis voor verdere onderzoeken en tests. Premier Johnson blijft de regering wel leiden, meldt de BBC. Enkele dagen geleden al liet Johnson weten dat hij langer dan oorspronkelijk voorzien in quarantaine zou blijven omdat hij nog ziek is (zie tweet).

Premier Wilmès: "Hoopgevende cijfers, maar we moeten volhouden. We hebben lang proces van heropbouw voor de boeg"

Premier Sophie Wilmès (MR) maakt in een videoboodschap een tussentijdse balans op van de coronacrisis. Volgens haar zijn onze inspanningen al te zien aan de manier waarop het virus evolueert in ons land. "Het zijn cijfers die hoop geven", zegt ze daarover. "Maar we moeten volhouden, meer dan ooit." Of de huidige maatregelen verlengd worden, liet ze in het midden. Die zijn nu van toepassing tot 19 april en kunnen verlengd worden tot begin mei.

De premier belooft ook dat ze zoveel mogelijk mensen van beschermend materiaal wil voorzien en kunnen testen. "Dat zijn prioritair de mensen die dat voor de uitoefening van hun job het meest nodig hebben. Die prioriteit behouden we, altijd in samenspraak met de realiteit op het terrein. Dat is geen keuze maar een noodzaak."

We zullen de sociaal-economische gevolgen van de coronacrisis voelen, lang nadat de situatie genormaliseerd is.

Ze benadrukt ook dat de socio-economische gevolgen van de coronacrisis niet klein zullen zijn. "Die zullen we voélen, en lang nadat de situatie genormaliseerd is", zegt ze. "Nu ondersteunen betekent de jobs van morgen veilig stellen. We zullen ze nodig hebben." De premier kondigt ook bijkomende maatregelen aan. "Vooral ter ondersteuning van de gezondheidssector."

Daarnaast zegt de premier dat we ons stilaan moeten voorbereiden op de overgang naar het gewone leven. "De terugkeer naar de normaliteit zal gradueel verlopen", zegt ze. "We hebben een lang proces van heropbouw voor de boeg." Er zal een voor en na-corona zijn, aldus Wilmès. "Of het nu gaat over de manier waarop we met elkaar omgaan of over de manier waarop onze samenleving functioneert. We moeten sterker uit deze beproeving komen."

Bekijk de integrale videoboodschap in onderstaand bericht:

Zorg en Gezondheid: "20-tal woonzorgcentra met grotere uitbraken"

In een 20-tal Vlaamse woonzorgcentra zijn er "grotere uitbraken" van het coronavirus. Dat bevestigt het Agentschap Zorg & Gezondheid aan VRT NWS. "In enkele woonzorgcentra is de situatie problematisch", klinkt het. Ter vergelijking er zijn 819 woonzorgcentra in Vlaanderen en Brussel.

Een van de "problematische" rusthuizen is Den Bogaet in Humbeek in Vlaams-Brabant. Daar zijn de afgelopen dagen 4 mensen gestorven aan de gevolgen van het virus. Twee mensen zijn nog in kritieke toestand. Ook de directeur van het woonzorgcentrum is met symptomen opgenomen in het ziekenhuis.

Lees meer in onderstaand artikel:

Politie CARMA maakt 90-tal pv's op en politie Maasmechelen sluit carrosseriebedrijf

De meeste mensen hielden zich afgelopen weekend goed aan de coronarichtlijnen, maar de politie van de zone CARMA moest toch ook bijna 90 pv's uitschrijven. CARMA stelde overtredingen vast van gisteren 7 uur tot vanmiddag 17 uur. De politie van Lanaken-Maasmechelen (LaMa) moest zelfs een carrosseriebedrijf sluiten, waar een vijftiental klanten aanwezig was.

Antwerpse politie schrijft 300 boetes uit

Gisteren heeft de lokale politie in Antwerpen een 300-tal boetes uitgedeeld aan mensen die de coronamaatregelen niet respecteerden. In het warme weer werden heel wat mensen betrapt tijdens niet-essentiële verplaatsingen, samenkomsten in het openbaar of bij iemand thuis.

Sinds 20 maart stelt de Antwerpse politie effectief pv's op wanneer ze vaststellen dat iemand de overheidsmaatregelen tegen corona niet naleeft. In maart leverde dat in Antwerpen al meer dan 2.000 boetes op. Dit weekend was de politie extra alert vanwege het goede weer. Gisteren alleen al kregen zowat 300 mensen al een boete.

Gentse politie deelt bijna 200 boetes uit

De Gentse politie voerde het voorbije weekend heel wat coronacontroles uit. Dat leverde vrijdag en gisteren een totaal van bijna 200 boetes op. De warme lentezon lokte in Gent heel wat inwoners naar buiten en hoewel de voorbije week doorheen de stad op de straatstenen enkele honderden tijdelijke tags werden aangebracht met ludieke boodschappen zoals "Wandel door, corona neemt ook geen pauze" of "In Gent gaan we er niet bij zitten", moest de Gentse politie toch heel wat mensen aanmanen om niet te blijven plakken.

"Vooral op de Gras- en Korenlei hebben we toch twee keer serieus moeten ingrijpen en mensen moeten aanmanen om zich aan de regels te houden en door te stappen", zegt woordvoerder Matto Langeraert van de Gentse politie aan persagentschap Belga. "Of hen moeten vragen om de nodige afstand te nemen van elkaar."

De Gentse politie maakt normaal pas morgen haar weekendcijfers bekend, maar gaf vanavond wel mee dat er op vrijdag en gisteren 193 coronaboetes werden uitgedeeld: 135 pv's werden opgemaakt, 58 werden onmiddellijk geïnd. "Verder hebben we ook 32 waarschuwingen uitgedeeld", zegt de woordvoerder nog.

De boetes hebben betrekking op het niet naleven van de coronamaatregelen, het gaat dan vooral om de niet-essentiële verplaatsingen en het samenscholingsverbod. De cijfers van vandaag zijn nog niet bekend.

Britse Queen belooft beterschap: "We gaan dit overwinnen"

AFP or licensors

De Britse Queen Elisabeth II heeft haar volk toegesproken in een televisietoespraak. Het Britse staatshoofd bedankte eerst en vooral alle zorgverleners voor hun werk in deze moeilijke tijden, maar ze stak ook alle Britten die thuis blijven een hart onder de riem. "Het is een onrustwekkende tijd van verdriet, financiële problemen voor sommigen en grote veranderingen in iedereen zijn dagelijkse leven", vertelde ze.

Dankzij de moderne wetenschap en geneeskunde gaan we dit overwinnen

"Het is pijnlijk om gescheiden te zijn van je geliefden, maar we weten in ons hart dat het het juiste is om nu te doen", vertelt ze verder. "We hebben als natie al veel problemen overwonnen in het verleden, maar dit is een andere soort crisis. Alle naties strijden hier samen tegen. Dankzij de moderne wetenschap en geneeskunde gaan we dit overwinnen."

Ze besluit door te beloven dat alles goed gaat komen. "Het gaat beter worden. We gaan weer herenigd worden met onze vrienden en familie. We gaan binnenkort terug samen zijn."

Lees meer in onderstaand bericht:

103-jarige Italiaanse verslaat COVID-19

In het noorden van Italië is een 103 jaar oude vrouw hersteld van de longziekte COVID-19. Dat meldt de krant La Repubblica.

Ada Zanusso werd begin maart ziek in Residenza Maria Grazia, een woonzorgcentrum op zo'n honderd kilometer van Milaan. Eenentwintig andere bewoners van het centrum bezweken aan de longziekte COVID-19 die het coronavirus veroorzaakt, maar Zanusso raakte erdoor. "Iemand daarboven vergat me."

Zanusso houdt via videocalls contact met haar zoon Giampiero, die getuigt dat zijn moeder nog steeds bij de pinken is. "Ze leest nog steeds zonder bril, ze is nieuwsgierig, wil steeds weten wat we aan het doen zijn", aldus Giampiero. In augustus wordt de kranige dame 104 jaar oud.

Laagste cijfers in een week in Frankrijk

In Frankrijk zijn de afgelopen 24 uur 357 mensen overleden aan COVID-19. Dat is het laagste cijfer in een week. In het totaal zijn nu al 8.078 mensen omgekomen in Frankrijk. Bijna 6.000 daarvan kwamen om in een ziekenhuis. Ruim 2.000 in een woonzorgcentrum.

Waarom moet ik dichtbij mijn huis blijven?

Waarom is het -ondanks het mooie weer- belangrijk dat we niet massaal naar parken trekken? Viroloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) legt het uit in deze video:

Eerste coronadoden in Ethiopië en Haïti

In het Afrikaanse Ethiopië en op Haïti in de Caraïben zijn vandaag de eerste coronadoden gevallen, zo melden de lokale autoriteiten.

In Ethiopië kondigde minister van Volksgezondheid Lia Tadesse aan dat een 60-jarige vrouw is overleden aan de longziekte COVID-19. In Ethiopië, een land met meer dan 100 miljoen inwoners, zijn tot dusver slechts 43 besmettingen geregistreerd, maar de testcapaciteit in het land is zeer beperkt.

In Haïti meldde het ministerie van Volksgezondheid het overlijden van een 55-jarige man. Het straatarme land telt tot dusver 21 bevestigde infecties met het virus, maar er zijn amper 218 tests uitgevoerd.

"Stuur aub verpleegkundigen naar de woonzorgcentra"

Het personeel in de woonzorgcentra staat plots voor heel andere taken dan voorheen. Omdat veel zieke bewoners in het centrum verblijven, moeten de zorgkundigen plots taken op zich nemen waarvoor ze niet opgeleid zijn. Velen maken zich daar zorgen over, we horen een burgemeester en een anonieme getuige.

Videospeler inladen...

We kunnen lang niet iedereen in de woonzorgcentra testen. De focus om te testen ligt op een aantal woonzorgcentra met problemen

Viroloog Steven Van Gucht
Videospeler inladen...

Laagste aantal doden in twee weken in Italië

De afgelopen 24 uur zijn in Italië 525 mensen bezweken aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is het laagste cijfers in twee weken. Gisteren nog zijn 681 mensen omgekomen. Alles samen zijn er al 16.000 doden gevallen in het Zuid-Europese land.

Dodentol staat New York stijgt tot 4.159

De voorbije 24 uur zijn er in de Amerikaanse staat New York 594 mensen overleden aan de gevolgen van een besmetting met het nieuwe coronavirus. Dat heeft gouverneur Andrew Cuomo gezegd. De longziekte maakte in New York, het epicentrum van de epidemie in de Verenigde Staten, nu al 4.159 doden.

Singapore plaatst 20.000 buitenlandse arbeiders in quarantaine

Singapore heeft bijna 20.000 buitenlandse arbeiders in quarantaine geplaatst nadat de autoriteiten een stijging van het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus had vastgesteld op plaatsen waar de migranten verblijven.

Dankzij uitgebreid testen en het opsporen van recente contacten van besmette mensen was Singapore er tot dusver in geslaagd om de verspreiding van het virus grotendeels onder controle te houden, maar het aantal geregistreerde besmettingen in de Aziatische stadstaat is de voorbije dagen wel aanzienlijk gestegen, tot 1.309.

Singapore telt zo'n 280.000 buitenlandse arbeiders die werken in de bouwsector. Velen van hen, vaak afkomstig uit China en Bangladesh, verblijven in kamers en slaapverblijven in reusachtige gebouwen. "We doen inspanningen om de bevolkingsdichtheid in deze residenties te verminderen, door sommigen over te brengen naar andere woonplaatsen", deelden twee ministers in een gezamenlijk persbericht mee. Ze voegden toe dat de arbeiders ook in deze quarantaineperiode betaald zullen worden.

Twee personen aangehouden voor spuwen naar politie

Een vrouw is aangehouden nadat ze had gespuwd naar de politie. Eerder was ze betrapt toen ze in een filiaal van Carrefour in Berendrecht in de winkel aan het eten en drinken was. Ze spuwde naar het personeel en later ook naar politieagenten die ter plaatse kwamen. Later die dag spuwde er ook een man naar enkele politieagenten in Lier. Ook hij werd aangehouden door de onderzoeksrechter.

Lees meer in het onderstaande bericht:

Veertiger geeft verjaardagsfeest in Amay en spuwt naar agenten

Een vrouw van in de veertig jaar is gisteren opgepakt in Amay tussen Namen en Luik, ze was haar verjaardag aan het vieren en spuwde naar de politie.

Gisteren iets voor 21.30 uur zijn agenten ter plaatse gegaan omdat tiental mensen op straat feestvierde met muziek en drank. De situatie escaleerde. De vrouw die haar verjaardag vierde, had eerst ruzie met de buurvrouw die de politie gebeld had. Daarna ging ze achter de agenten aan.

Ze beledigde hen en spuwde naar hen terwijl ze beweerde dat ze COVID-19 had. De vrouw kreeg een dagvaarding in snelrecht. De andere feestvierders kregen een boete voor niet-naleving van de beperkende maatregelen.

Politie legt feestje stil in brasserie in Oud-Turnhout

In Oud-Turnhout heeft de lokale politie vrijdagavond een feestje in een brasserie stilgelegd. Vier aanwezigen en de uitbater kregen een boete. Een patrouille van de politiezone Turnhout merkte vrijdagavond rond 22 uur op dat er lawaai en luide muziek kwam uit Brasserie Clamel aan de Steenweg op Turnhout in Oud-Turnhout. "In de zaak zaten vier mensen aan de toog", zegt politiewoordvoerder Rudy Remysen. De klanten en uitbater kregen een boete van 250 euro. De zaak werd voorlopig nog niet bestuurlijk gesloten, morgen volgt daarover nog overleg.

China heeft vier miljard mondmaskers uitgevoerd

China heeft volgens Peking sinds begin maart bijna vier miljard mondmaskers verkocht aan landen die strijden tegen de coronapandemie. Ondanks de sterke terugval van het aantal besmettingen in China heeft het regime in Peking de bedrijven aangespoord om hun productie van medische uitrusting op te drijven, dit om de export naar landen met tekorten te verhogen.

Zo heeft China sinds 1 maart naar eigen zeggen naar meer dan vijftig landen in totaal 3,86 miljard mondmaskers, 37,5 miljoen beschermende kleren, 16.000 beademingstoestellen en 2,84 testkits uitgevoerd. De waarde van die export wordt op 1,3 miljard euro geraamd.

In verscheidene landen doken echter ook klachten op over de kwaliteit van het aangeleverde materiaal, maar de verhalen daarover "weerspiegelen niet alle feiten", klinkt het. "Er zijn in verschillende factoren, zoals het feit dat China normen heeft die verschillen van andere landen, en andere gewoonten om materiaal te gebruiken. Verkeerd gebruik kan leiden tot twijfels over de kwaliteit."

VKA

Iran wil coronabeperkingen volgende week versoepelen

Iran, dat bijzonder zwaar getroffen is door de pandemie van het coronavirus, is van plan de restricties volgende week af te zwakken. Meer dan 3.600 mensen zijn in Iran gestorven aan de ziekte COVID-19 die door het virus veroorzaakt wordt.

Vanaf zaterdag krijgen sommige winkels in de Iraanse provincies de toestemming om weer open te gaan onder strikte hygiënische omstandigheden, zei president Hassan Rohani. In de hoofdstad Teheran zal dezelfde versoepeling van de maatregelen een week later, vanaf 18 april, ingaan.

Sporthallen, stadions, zwembaden en dergelijke moeten dicht blijven, net als plaatsen waar een groot aantal mensen kan bijeenkomen en waar het risico op besmetting groter is. Vanaf 11 april mag twee derde van de ambtenaren weer naar het werk gaan van 7 tot 14 uur. Momenteel mag enkel een derde naar kantoor gaan.

Scholen en universiteiten blijven zeker gesloten tot 18 april, met een mogelijke uitzondering voor doctoraatsstudenten, aldus nog Rohani volgens een mededeling van zijn bureau. Religieuze sites zullen ook tot dan dicht blijven en het vrijdaggebed blijft tot nader order opgeschort.

Politie Maasland moet feestje stilleggen en schrijft minstens 7 coronaboetes uit

Sommige personen blijven het dit weekend moeilijk hebben om zich te houden aan de coronarichtlijnen. Politie Maasland moest gisterenavond een feestje stilleggen en schreef minstens zeven onmiddellijke inningen uit, maakte de politiezone bekend.

Gisteren kort voor 19.30 uur moest de politie al ingrijpen op de Hagedorenstraat in Maaseik. Daar werd een feestje stilgelegd en konden de agenten de nodige pv's opstellen. Een tweetal uur later moest de politie naar het Krameltplein in Maaseik. Er kwam een melding binnen dat er iedere avond een auto met draaiende motor staat. En ter plaatse bleek dat twee jongedames in een voertuig zaten te praten. Ze kregen elk 250 euro boete wegens een niet-essentiële verplaatsing.

Aan de achterkant van garages op de Slakkenstraat in Dilsen waren rond 21 uur drie voertuigen bijeengekomen. Drie twintigers hingen er wat rond en kregen een boete gepresenteerd. Op de openbare parking van het zwembad in de Haagstraat in Rotem stootte de politie op een voertuig. Twee twintigers stonden er een sigaret te roken, terwijl ze met elkaar babbelden. Omdat het geen essentiële verplaatsing betrof volgde voor elk van hen een boete.

Koninklijke familie steekt hart onder de riem

De koninklijke familie steekt alle hulpverleners en vrijwilligers een hart onder de riem met een bijzonder filmpje:

Wereldwijd meer dan 65.000 mensen overleden

Wereldwijd zijn volgens Amerikaanse deskundigen meer dan 65.000 mensen overleden aan de longziekte die door het nieuwe coronavirus wordt veroorzaakt. Het aantal bevestigde besmettingen met Sars-CoV-2 bedroeg vanmiddag ruim 1,2 miljoen, zo blijkt uit gegevens van de universiteit Johns Hopkins.

In Italië stierven alles samen 15.000 mensen aan de ziekte, in Spanje 12.000, in de Verenigde Staten 8.500 en in het Verenigd Koninkrijk zo'n 5.000.

Zo verlaten liggen de toeristische trekpleisters er nu bij

Door de coronamaatregelen zijn vele toeristische trekpleisters die normaal nu veel mensen zouden lokken met het zonnige weer bijna volledig verlaten.

De Zeedijk van Oostende:

Het kasteel van Bouillon (en omgeving):

Han-sur-Lesse bij het domein van de grotten van Han:

Deze foto's van Walibi zijn van gisteren, maar vandaag loopt daar uiteraard even weinig volk rond:

Gemeente Anderlecht vordert hotel op om daklozen op te vangen

De burgemeester van de Brusselse gemeente Anderlecht, Fabrice Cumps, heeft een hotel opgevorderd om daklozen op te vangen, zolang de lockdown duurt. Het gaat om een voormalig rusthuis dat door de eigenaar is omgebouwd tot een aparthotel.

"De keuze om dit gebouw op te vorderen is ingegeven door de indeling van het gebouw, waardoor de bewoners gemakkelijk alleen kunnen worden geplaatst", klinkt het bij de gemeente. "De noodopvang gaat open op 6 april en zal tijdens de hele crisis open blijven."

115 nieuwe sterfgevallen in Nederland

Het aantal mensen dat in Nederland is overleden aan de gevolgen van het coronavirus, is met 115 toegenomen. Dat zijn er minder dan gisteren, toen waren dat er 164. In totaal zijn in Nederland nu voor zover bekend 1.766 mensen overleden aan COVID-19.

Het aantal patiënten dat in een ziekenhuis is opgenomen, is met 253 toegenomen tot 6.875.  Dat is een pak minder dan gisteren, toen waren er 336 nieuwe ziekenhuisopnames.

Meest gelezen