Videospeler inladen...

Premier Wilmès: "De cijfers geven hoop, maar nu moeten we volhouden, meer dan ooit"

Premier Sophie Wilmès (MR) maakt in een videoboodschap een tussentijdse balans op van de coronacrisis. "De cijfers geven hoop, maar we moeten volhouden", zegt ze. "De terugkeer naar de normaliteit zal gradueel gebeuren." Het zal volgens haar bovendien een lang proces van heropbouw zijn.

Wilmès maakt een tussentijdse balans op van de coronacrisis. Volgens haar zijn onze inspanningen al te zien aan de manier waarop het virus evolueert in ons land. "Het zijn cijfers die hoop geven", zegt ze daarover. "Maar we moeten volhouden, meer dan ooit." Of de huidige maatregelen verlengd worden, liet ze in het midden. Die zijn nu van toepassing tot 19 april en kunnen verlengd worden tot begin mei.

De premier belooft ook dat ze zoveel mogelijk mensen van beschermend materiaal wil voorzien en kunnen testen. "Dat zijn prioritair de mensen die dat voor de uitoefening van hun job het meest nodig hebben. Die prioriteit behouden we, altijd in samenspraak met de realiteit op het terrein. Dat is geen keuze maar een noodzaak."

We zullen de sociaal-economische gevolgen van de coronacrisis voelen, lang nadat de situatie genormaliseerd is

Ze benadrukt ook dat de socio-economische gevolgen van de coronacrisis niet klein zullen zijn. "Die zullen we voélen, en lang nadat de situatie genormaliseerd is", zegt ze. "Nu ondersteunen betekent de jobs van morgen veilig stellen. We zullen ze nodig hebben." De premier kondigt ook bijkomende maatregelen aan. "Vooral ter ondersteuning van de gezondheidssector."

Daarnaast zegt de premier dat we ons stilaan moeten voorbereiden op de overgang naar het gewone leven. "De terugkeer naar de normaliteit zal gradueel verlopen", zegt ze. "We hebben een lang proces van heropbouw voor de boeg." Er zal een voor en na-corona zijn, aldus Wilmès. "Of het nu gaat over de manier waarop we met elkaar omgaan of over de manier waarop onze samenleving functioneert. We moeten sterker uit deze beproeving komen."

Bekijk hieronder de integrale videoboodschap:

Videospeler inladen...

Meest gelezen