Queen spreekt de Britten toe in een uitzonderlijke tv-toespraak: "We will meet again" 

De Britse koningin Elizabeth II heeft vanavond in een uitzonderlijke tv-toespraak de Britten en het zorgpersoneel een hart onder de riem gestoken in deze coronatijden. De 93-jarige koningin had het over een "tijd van ontwrichting in ons leven en ons land". De toespraak is uitzonderlijk te noemen, want normaal spreekt de Queen alleen de natie toe via televisie op Kerstmis. 

Ook de Britten moeten zo veel als mogelijk thuis blijven en hun sociale contacten op een laag pitje houden, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "Maar de betere dagen zullen terugkomen", aldus de Queen. "We zullen onze vrienden terug zien, we zullen opnieuw met onze familie kunnen samenkomen, we will meet again (we zullen opnieuw ontmoeten)."

De koningin was in het groen gekleed, niet toevallig de kleur van de hoop. Haar speech was gericht aan het Britse volk en de inwoners van de (53) landen van het Gemenebest waarvan Elizabeth staatshoofd is. "We hebben eerder al voor uitdagingen gestaan, maar deze is anders. Deze keer hebben we een gemeenschappelijk streven met alle naties over de hele wereld, en gebruiken we daarvoor de fantastische wetenschappelijke vooruitgang en ons instinct om te genezen."

Ik hoop dat in de komende jaren iedereen trots zal terugkijken

"We gaan dit overwinnen", was de boodschap van de Queen. Ze bedankte de zorgverleners en benadrukte ook de belangrijke rol die elk individu momenteel te spelen heeft. "Ik hoop dat in de komende jaren iedereen trots zal terugkijken op hun reacties op deze uitdaging. En dat zij die na ons komen, zeggen dat deze generatie Britten net zo sterk is als alle andere generaties. Dat we zien dat eigenschappen als zelfdiscipline, goedgehumeurde vastberadenheid en medeleven dit land nog steeds kenmerken."

Tweede Wereldoorlog

Elizabeth gaf er ook een persoonlijke historische toets aan.  "Dit doet me denken aan mijn allereerste uitgezonden boodschap, in 1940, bijgestaan door mijn zus. Als kinderen spraken we toen andere kinderen toe die vanuit hun huis waren geëvacueerd." De Queen is een van de weinigen die zich het leven onder de Tweede Wereldoorlog kan herinneren. Ze was toen een tiener en verbleef op Windsor Castle. Op het einde van de oorlog ging de jonge Elizabeth in dienst bij een hulpeenheid van het Britse leger, waar ze chauffeur werd.

(lees verder onder foto)

In het Verenigd Koninkrijk zijn al meer dan 4.300 mensen gestorven aan het coronavirus. Het jongste slachtoffer is een kind van 5 jaar. Ruim 41.000 mensen zijn besmet. Ook in het Verenigd Koninkrijk blijft de druk dus op de gezondheidszorg stijgen. De Britten gaan hun derde week in lockdown (of "in hun kot") in.

Nog maar vier keer gebeurd

De toespraak van de Queen is opgenomen in de White Drawing Room in Windsor Castle waar ze met prins Philip (98) haar intrek heeft genomen sinds midden maart. De rest van de koninklijke familie zit verspreid over het land, prins Harry verblijft met zijn gezin dan weer in Los Angeles.

Om de coronamaatregelen op te volgen, werd slechts één cameraman toegelaten bij de Queen. Hij moest beschermende kledij dragen volgens zender ITV.  In de White Drawing Room werden ook al kerstboodschappen opgenomen. De ruimte van de kamer laat toe dat er voldoende afstand kan gehouden worden.

Bekijk de speech van de Queen:

Videospeler inladen...

Het is de vijfde keer in 68 jaar tijd dat de Queen een extra toespraak houdt. Wanneer waren de vorige keren?

  • In 1991 bij het uitbreken van de Golfoorlog.
Videospeler inladen...
  • In 1997 bij de dood van prinses Diana, de ex-vrouw van kroonprins Charles en moeder van prins Harry en William.
  • In 2002 na het overlijden van de Queen Mother, de moeder van Elizabeth.
  • In 2012 om iedereen te bedanken voor haar diamanten jubileum.

Meest gelezen