Videospeler inladen...

Minister De Backer: "Mondmaskers die niet aan strenge regels voldoen, kunnen dienen als gewone beschermingsmaskers"

Als de zogenoemde FFP2-mondmaskers uit China niet aan de strenge eisen voor medisch gebruik voldoen, kunnen ze nog altijd dienen als gewone chirurgische maskers of beschermingsmaskers. Dat zegt de bevoegde minister Philippe De Backer (Open VLD) in "De zevende dag". 

Op de luchthaven van Luik zijn vrijdag 7 miljoen mondmaskers uit China aangekomen, waaronder een lading zogenoemde FFP2-maskers. Dat zijn maskers voor medisch gebruik die een hoge mate van bescherming tegen het coronavirus bieden. Bij het uitpakken rezen echter meteen twijfels bij de kwaliteit van deze maskers. Toch zijn ze volgens minister De Backer niet noodzakelijk verloren.

"We zijn alles aan het doen om zoveel mogelijk materiaal in België te krijgen", zegt hij in "De meeste maskers worden goedgekeurd. We hebben nu een procedure die ertoe leidt dat een strengere controle plaatsvindt voor we die bestellen. Op het moment dat ze aankomen, testen we ze nog eens in Belgische laboratoria."

"De 7 miljoen maskers die in Luik zijn aangekomen, worden op dit moment nog getest. Als de FFP2-maskers wel degelijk goed zijn, dan komen ze als zulke maskers op de markt. Als dat niet zo is, dan komen ze op de markt als chirurgische maskers of als beschermingsmaskers."

Bekijk hieronder een fragment uit het gesprek in "De zevende dag" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Testcapaciteit

De Backer maakt zich voorts sterk dat ons land een verhoogde testcapaciteit tot 10.000 stalen per dag aankan. "Nu testen we 4.000 tot 4.500 stalen per dag, de capaciteit om meer te doen is er. Het is aan de experts om te beslissen hoe we die juist uitrollen."

Woonzorgcentra zullen zoals beloofd prioriteit krijgen. Voor hen waren sowieso al 20.000 tests beloofd. "Vanaf dinsdag beginnen we eraan. Ik had het graag wat vroeger gehad, maar dinsdag zal alles klaar zijn. We sturen kits met beschermend materiaal naar rusthuizen. De coördinerende arts zal stalen afnemen en bezorgen."

"Binnen de 48 uur hebben we een resultaat. Dan weten we wie besmet is, zowel bij de bewoners als voor een stuk bij het personeel. Dan kun je alle materialen die nodig zijn om iemand met Covid-19 te omringen gerichter sturen naar rusthuizen waar er een zware infectiehaard is."

Skireizen in Italië

Viroloog Marc Van Ranst erkent dat woonzorgcentra de prioriteit moeten krijgen op dit moment. "We moeten kijken of we niet geneeskundestudenten naar daar kunnen sturen, of verpleegkundigen die in sommige ziekenhuizen te weinig werk hebben", zegt hij. "We moeten dat versterken, maar dat is om nu de nood te lenigen. Een diepgaande analyse is nodig."

Van Ranst spreekt ook de kritiek tegen dat België de vele landgenoten die in de krokusvakantie in Noord-Italië gingen skiën en het coronavirus zo mee naar hier hebben genomen nooit zomaar had mogen laten terugkeren. "Op het moment dat er in Italië iets begon te bewegen, waren onze skiërs net vertrokken", zegt hij.

"Op het moment dat ze terugkeerden, ging het om steden als Milaan, niet om de skigebieden ver weg daarvan. Je had geen enkele reden om aan hen te zeggen dat ze niet mochten terugkeren. Kun je je de kritiek voorstellen als we dat toen wel hadden gedaan? Dat was politiek niet haalbaar."

Bekijk hieronder een fragment uit het gesprek in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen