Videospeler inladen...

Zomersolden worden wellicht uitgesteld naar augustus

Federaal minister van Economie en Consumentenzaken Nathalie Muylle (CD&V) wil de komende zomersolden met een maand uitstellen (tot 1 augustus) om de sector wat meer ademruimte te geven. Dat heeft ze verteld in "De zevende dag".

Minister Muylle zei dat een uitstel waarschijnlijk is. Ze moet daarvoor eerst nog overleggen met haar collega Denis Ducarme (MR) die bevoegd is voor onder meer Middenstand en Zelfstandigen, maar zal de zaak zeker bepleiten. Als het uitstel er komt, zou het eenmalig zijn. 

Muylle wil daarmee tegemoetkomen aan de vraag van veel kledingwinkels, die door de coronacrisis hun stock niet kwijtraken en daarom extra tijd zouden willen om de kleding alsnog verkocht te krijgen. Meer dan 90 modemerken en winkelketens hebben de regering daar in een open brief om gevraagd, onder wie een hele resem bekende merken. 

Muylle wil ook het idee overwegen om winkels die hun huur niet meer kunnen betalen beter te beschermen tegen uitzetting, al is dat vooral een regionale materie. In bepaalde buurlanden zoals Duitsland is daar een regeling voor.  Muylle wil dit nu opnemen met de deelregeringen in ons land. 

(bekijk hieronder het item uit het Journaal en lees door onder de video):

Videospeler inladen...

De sector zelf zit niet helemaal op één lijn

Mimi Lamote van Mayerline zegt dat de crisis hard toeslaat. Immers, de vaste kosten blijven lopen maar er kan in de winkels niks verkocht worden door de coronamaatregelen. "We weten allemaal dat we het niet redden met de online verkoop, daarmee gaan we onze schulden niet betalen. Voor fysieke winkels ligt dat maar tussen en 5 en 15 procent van de omzet."

"De winkels zijn allemaal dicht. Het grote geld zit nu in de stock. Maar die is dood kapitaal. En we moeten ook de huur betalen, dat kost een fortuin." Lamote is daarom één van de bepleiters van soldenuitstel om de huidige stock nog kwijt te raken. 

Vandaag liggen er truien met lange mouwen. Die voorraad wordt sowieso waardeloos

Maar de sector zelf is verdeeld over uitstel. Luc Van Mol van kledingketen ZEB  is duidelijk: "Ik steun het uitstel van de solden niet. Vandaag liggen er allemaal truien met lange mouwen, die voorraad wordt waardeloos. Ik wil die truien meteen in korting zetten om ze kwijt te geraken, om een nieuwe collectie te kunnen kopen. Als ik moet wachten tot 15 augustus, wanneer het 30 graden is, en als we dan allemaal samen onze truien gaan verkopen, mag ik nog 90 procent korting geven, dan geraken we er niet vanaf."

Bekijk hieronder het debat uit "De zevende dag": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen