Videospeler inladen...

Al meer dan 10.000 doden door coronavirus in de VS, maximale capaciteit van gezondheidszorg in New York bereikt

Het wordt een cruciale week voor de Verenigde Staten. Zoals verwacht is het dodental door het coronavirus nu boven de 10.000 geklommen. Gouverneur Andrew Cuomo van New York zegt dat de maximale capaciteit van de gezondheidszorg in zijn staat bereikt is en wil een hospitaalschip van de marine inschakelen. Toch lijkt het aantal nieuwe hospitalisaties in New York te verminderen.

De Verenigde Staten zijn al veruit het land met de meeste besmettingen door het virus en ook het aantal doden loopt nu snel op. Vandaag is zoals verwacht de grens van 10.000 slachtoffers bereikt. In totaal zouden er nu 10.250 mensen overleden zijn. 

De zwaarst getroffen staat is New York, waar gouverneur Andrew Cuomo op zijn dagelijkse persconferentie zei dat de maximumcapaciteit van wat de gezondheidssector in de staat aankan, vandaag bereikt is. Hij zal president Donald Trump vragen om het hospitaalschip van de marine, USNS Comfort, dat naar New York is gestuurd, nu ook gebruikt zou mogen worden om coronapatiënten te verzorgen. Tot nu toe was dat schip vooral bedoeld om mensen die aan andere aandoeningen lijden, te  verzorgen en zo de ziekenhuizen in New York toe te laten om zich vooral te richten op coronapatiënten.

Er is echter ook een klein lichtje hoop: zo zei gouverneur Cuomo dat het aantal nieuwe opnames in de ziekenhuizen lijkt te stabiliseren, wat de druk voorlopig niet verder zou doen toenemen. Cuomo liet verstaan dat er tenminste een plateau bereikt is en dat de verdere groei zou stagneren. 

Bekijk het bijhorende verslag uit "Het Journaal" hieronder (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Hoe dan ook is het nu zeker niet het ogenblik om de maatregelen in New York te verminderen, zei Cuomo. Hij verlengt de strenge maatregelen in zijn staat tot 29 april. Concreet betekent dat de scholen gesloten blijven evenals alle niet-essentiële winkels en bedrijven. Mensen moeten afstand houden van elkaar. Overigens worden de boetes voor het niet naleven van die bepalingen verdubbeld tot 1.000 dollar per overtreding.

Trump

President Trump blijft intussen inzetten op het gebruik van het anti-malaria middel hydroxychloroquine in de strijd tegen het coronavirus. De regering is hierover wel verdeeld, omdat de medische experts zeggen dat er meer testen nodig zijn om uit te vinden of het middel effectief werkt. 

Trump heeft het over een piekweek voor de VS, maar volgens correspondent Björn Soenens wordt deze week misschien wel een piekweek voor New York, maar moet in de rest van het land het ergste waarschijnlijk nog volgen. De populariteit van Trump, die na het uitbreken van de crisis omhoog was gegaan, is intussen weer gedaald. Nog 48 procent van de Amerikanen vindt dat president de crisis goed aanpakt. 

Bekijk de analyse van Björn Soenens in New York hieronder:

Videospeler inladen...

Meest gelezen