"Blijf in je kot!", zegt voormalige tv-presentatrice Marleen Gordts, nadat haar vader overleed aan het coronavirus

Voormalige tv-presentatrice Marleen Gordts doet een oproep aan iedereen om indien mogelijk binnen te blijven, nadat haar vader overleed aan het coronavirus. Marleen Gordts presenteerde in de jaren 80 en 90 televisieprogramma's als het spelletjesprogramma Videomatch. Haar vader, Marcel Gordts, overleed afgelopen zondag. Hij werd 85 jaar. 

"Begin vorige week voelde mijn papa zich niet goed", vertelt Marleen Gordts aan Radio 2 Vlaams-Brabant. "De dokter kwam langs en zei dat papa mogelijk besmet was door het coronavirus. Hij vertoonde geen zware symptomen. Hij had geen koorts en hoestte niet echt. Maar woensdagavond werd hij met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht, waar hij zondagavond overleed." Marcel Gordts zou in juli 86 geworden zijn.

"Blijf in je kot!"

Naar aanleiding van het overlijden van haar papa doet Marleen Gordts, uit Overijse, een oproep. Ze vraagt aan de mensen om de coronamaatregelen te respecteren en, vooral, om binnen te blijven. "Het is niet leuk om bij dit mooie weer thuis te zitten, maar binnen blijven is gewoon levensnoodzakelijk. Je kan zelf besmet geraken en je kan anderen besmetten. Iedereen is op dit moment kwetsbaar."

Boodschappen doen

De papa van Marleen Gordts kwam nog altijd buiten. "Mijn mama en papa gingen nog boodschappen doen", zegt de voormalige tv-presentatrice. "Ik zei hen dat ze online moesten kopen en alles thuis moesten laten bezorgen. Ze bleven ook nog betalen met cash geld. Hygiënisch is dat niet. Zij misten hun  restaurant, hun 'klapske'. Mijn papa vond dat buiten komen geen kwaad kon. We hebben helaas moeten vaststellen dat het allemaal heel snel kan gaan."

Ernst

Marleen Gordts heeft de indruk dat er nog velen zijn die de ernst van de situatie niet inzien. "We hebben aan een coronabed gestaan. Dat is geen fijne ervaring", onderstreept ze. "Niets is normaal. Je kan mekaar niet vastpakken. Je kan geen afscheid nemen. De mensen sterven alleen." De papa van Marleen leefde nog samen met haar mama thuis in Tienen. Ondertussen is ook haar mama besmet.

Begrafenis

Een begrafenis in coronatijden is anders dan normaal. "Omdat het om een coronapatiënt ging, wilde de begrafenisondernemer geen fysiek contact", zegt Marleen Gordts. "Alles moest via mail en telefoon." De begrafenisplechtigheid moet in beperkte kring gebeuren. "We zullen met dertien zijn, ons mama, de drie kinderen en de kleinkinderen. We hebben gekozen voor een crematie. Op die manier kunnen we de urne bewaren en later, als alles voorbij is, een herdenkingsbijeenkomst organiseren."

Meest gelezen