De E40 in Drongen (foto: Frederik Verstraete)

Het aantal kilometers dat auto’s én vrachtwagens afleggen, blijft dalen door coronacrisis

Dat er minder vrachtwagens en auto’s op de weg zijn en er nog nauwelijks files staan, dat weten we intussen allemaal. Nu zijn er voor het eerst echter ook officiële cijfers van het Vlaams Verkeerscentrum. Dat berekende hoeveel kilometers alle voertuigen op de snelwegen dagelijks afleggen sinds het begin van de coronacrisis. Het verschil met de periode voor corona is ronduit spectaculair.

Uit de cijfers van het verkeerscentrum blijkt dat er in de afgelopen weken niet alleen minder auto’s en bestelwagens, maar nu ook minder vrachtwagens rondrijden. De tabel hieronder maakt dat duidelijk. De tabel toont hoeveel kilometers voertuigen op de snelweg afleggen – in het jargon heet dat de "verkeersprestatie". Het gaat dus niet om het aantal voertuigen, noch om files.

Daling van het aantal afgelegde kilometers op de snelweg (c) AWV, Verkeerscentrum

Opvallend is dat in de eerste week van de crisismaatregelen – de week van 16 maart – het aantal afgelegde kilometers met de auto onmiddellijk sterk afneemt (-44 procent). Er zijn nog nauwelijks verplaatsingen tussen thuis en school en door thuiswerk is er veel minder pendelverkeer. Het advies “blijf in uw kot” veroorzaakt ook een sterke daling van het vrijetijdsverkeer. In de twee weken erna daalt het aantal afgelegde kilometers met auto’s (maar ook met bestelwagens en motors) tot 66 procent in vergelijking met het niveau van voor corona.

Bij de vrachtwagens verloopt de terugval meer geleidelijk.  In de eerste week slechts 5 procent maar in de week voor de paasvakantie is dat al 25 procent. Dat is niet onlogisch. Supermarkten en grote e-commercebedrijven blijven op volle toeren draaien maar door de mondiale coronacrisis neemt de activiteit in de maakbedrijven en in de havens gradueel af. Dat veroorzaakt natuurlijk minder trafiek op de weg.

Door de mondiale coronacrisis neemt de activiteit in de maakbedrijven en in de havens gradueel af. Dat veroorzaakt natuurlijk minder trafiek op de weg.

Er zijn ook cijfers voor het weekend. Het aantal afgelegde kilometers door vrachtwagens in het weekend van 4 april daalde met 42 procent en het aantal auto’s zelfs met 86 procent. De foto’s met bijna lege snelwegen die dit weekend op de sociale media verschenen, logen er niet om.

In de grafiek hieronder zie je een overzicht van dezelfde cijfers in een curve, sinds 1 maart. 

Daling van het aantal afgelegde kilometers op de snelweg (c) AWV, Verkeerscentrum

Vanaf nu zal het verkeerscentrum een wekelijkse update publiceren over de impact van de coronamaatregelen op het verkeer. Die vind je hier https://www.verkeerscentrum.be/studies/impact-maatregelen-coronacrisis

Meest gelezen