Belga Image

'Coronaploegen' politie AMOW dragen voortaan bodycams

Politieagenten van de zone AMOW die de coronamaatregelen moeten handhaven, zullen voortaan bodycams dragen. De camera's hebben onder andere als doel om overtredingen op het samenscholingsverbod makkelijker vast te stellen. De beelden zullen het verslag in een proces-verbaal ondersteunen, waardoor er nadien minder ruimte zal zijn voor discussie.

De politieagenten van de zone AMOW, dat zijn Asse, Merchtem, Opwijk en Wemmel, dragen voortaan bodycams. Dat zijn kleine camera's die ze op het uniform dragen en waarmee ze tussenkomsten kunnen filmen.  De voorbije maanden zijn de camera's getest. Ze worden nu ingezet bij de agenten die de naleving van de coronamaatregelen controleren. 

Geen discussie mogelijk

"De bodycams dienen in de eerste plaats voor situaties die uit hand dreigen te lopen", legt  Fred Scraeyen van de politie uit. "Maar in deze coronatijden bieden ze een bijkomend voordeel. Het maakt het makkelijker om overtredingen op de coronamaatregelen te registreren. Ze worden opgenomen in de verslagen van het proces-verbaal en dan is er achteraf geen discussie mogelijk".

De bodycams zullen systematisch worden ingezet om opnames te maken van samenscholingen, winkels en horecazaken die de sluitingsplicht niet respecteren, alsook tegen het bedreigen of bespuwen van politiemensen.

Eerst verwittigd

"De bodycams worden constant gedragen door onze agenten", zegt Fred Scraeyen. "Maar belangrijk om te weten, is dat de camera's enkel geactiveerd worden nadat de burgers een waarschuwing hebben gekregen dat er gefilmd wordt."

Ook bij de heropening van de recyclageparken zullen de bodycams ingezet worden. Zowel rond als in de containerparken zal de politie toezicht houden op het respecteren van de maatregelen.

Meest gelezen