Allereerste keer dagopvang voor daklozen in sporthal in Leuven

In de sporthal van de Rijschoolstraat in Leuven opent vandaag een dagopvang voor daklozen. Dat is de allereerste keer dat dat in Leuven gebeurt. Ook voor daklozen zijn dit moeilijke tijden, want door de coronamaatregelen kunnen ze niet meer in openbare gebouwen of mogen ze niet op een bankje in het park zitten. 

Door de strenge coronamaatregelen zijn openbare gebouwen, zoals bibliotheken of stations al even gesloten. Het zijn plaatsen waar daklozen normaal gezien vaak verblijven, net zoals in parken. Maar ook daar mogen ze niet meer rustig op een bankje zitten. Ook onderling contact mogen ze niet meer hebben. Daarom organiseert het CAW, het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk, samen met de stad een dagopvang voor daklozen. Die wordt georganiseerd in de sporthal van de Rijschoolstraat in Leuven. 

Er is echt nood aan zo'n opvang
Bert Lambeir

“We merken dat daklozen het op straat erg moeilijk hebben”, zegt Bert Lambeir, directeur van het CAW Oost-Brabant. “Het is sowieso al geen gemakkelijk leven op straat, maar in deze periode kunnen ze overdag nergens meer terecht. Er is dus effectief nood aan een ruimte waar zij overdag kunnen en mogen aanwezig zijn en we wat basisdiensten kunnen voorzien.” Zo zijn er sanitaire voorzieningen in de sporthal. In de dagopvang is plaats voor zo’n 40 personen. 

De maatregelen rond social distancing zullen gerespecteerd worden zegt Bert Lambeir nog: “We zullen ervoor zorgen dat de mensen die op straat leven daar kunnen rusten. Er zijn tafels, stoelen en veldbedden aanwezig. Maar we zullen te allen tijde de afstand tussen de personen respecteren.”

Ondergoed

Het CAW doet ook nog een oproep voor sokken en ondergoed. “Dat klinkt misschien wat gek”, zegt Bert Lambeir. “Maar door de cororacrisis zijn alle winkels dicht, en is het echt niet makkelijk voor daklozen om aan propere kleren te geraken. We kunnen wel aan bovenkledij geraken dankzij onze tweedehandswinkel De Kapstok, maar sokken en ondergoed is iets waar ze niet aan geraken. Dus als mensen een stapel reserve ondergoed hebben liggen, dan mogen ze dat binnen brengen in het gebouw van het CAW in  de Redingstraat in Leuven. En als iemand eens een taart of een wafel wil bakken, dat kan nooit kwaad.”

Meest gelezen