Radio 2

Textielbedrijf uit Deinze maakt mondmaskers uit sportkledij: “Misschien gaan we hiermee voort"

Textielbedrij Liebaert uit Deinze voorziet de stad tijdens de coronacrisis van extra mondmaskers. Normaal maakt het bedrijf elastische stoffen voor kledij en de medische sector. De stoffen van de elastische sportbroeken lenen zich perfect tot het maken van mondmaskers. “We kijken of we hiermee kunnen voortgaan in de toekomst”, zegt zaakvoerder Matthieu Liebaert.

Door het grote tekort aan mondmaskers heeft textielbedrijf Liebaert de gewone stoffenproductie opgegeven om mondmaskers te maken. Zelfs na de coronacrisis willen ze dat verderzetten.

Mondmaskers uit sportbroeken

Textielbedrijf Liebaert maakt normaal elastische stoffen voor de sport- en lingeriemode en de medische sector, maar die productie is tijdelijk stilgelegd. “Het was niet zo moeilijk om over te schakelen op mondmaskers. Het is geen ingewikkeld product om te maken, maar er komt wel veel bij kijken,” zegt zaakvoerder Matthieu Liebaert.

"We hebben de nodig kennis in huis, dus we hebben daar snel op ingespeeld", 12 medewerkers maken zo'n 2.500 stuks per week. "We gebruiken de stof die bedoeld was voor onze elastische sportbroeken”, zegt Matthieu Liebaert.

Duurzaam en toekomstgericht

De mondmaskers zijn duurzaam. "Het zijn geen wegwerpartikels. Het was voor ons heel belangrijk dat de mondmaskers wasbaar zijn." Liebaert ziet in het product ook een toekomst. “We zijn nu al aan het kijken om een commerciëler product op de markt te brengen, een nieuwe generatie maskers die ook voldoet aan de medische normen.”

Medische normen?

Wat het bedrijf niet weet, is of hun mondmaskers voldoen aan de medische normen. “De maskers zijn nog niet getest. Sowieso bieden ze een bescherming maar zonder medische test zijn we het nooit zeker", zegt Liebaert, "ze dienen meer om anderen niet te besmetten dan om zelf niet besmet te worden."

Het bedrijf blijft op volle toeren draaien om de grote vraag naar mondmaskers aan te kunnen. "Momenteel maken we ze voor de zorgsector in de regio Deinze. Nadien zien we wat er nog kan." Een aantal medewerkers hebben hun paasvakantie ingetrokken om de productie niet in gevaar te brengen. 

kasto80

Meest gelezen