Eenzaam in uw kot? Bel eens een "dichter van wacht" op

Deze week kunt u gratis terecht bij tientallen "Dichters van wacht", die - exclusief voor uw oren - een gedicht voorlezen aan de telefoon. Van maandag tot zaterdag, elke avond tussen 20 uur en 22 uur.

Eenzaam tussen vier muren? De puzzels en kruiswoordraadsels moe? Alle boeken uitgelezen? Nood aan menselijk contact? Draai dan 0800 11 233. "Dichters van wacht" biedt een uitweg: een echte dichter aan de lijn, die speciaal voor u voorleest. Wat een traktatie!

Videospeler inladen...

Wie het gratis 0800-nummer van “Dichters van wacht” vormt weet niet van tevoren wie er aan de lijn komt. Dat is net de verrassing. Het kan een gevestigde naam zijn, zoals Joke van Leeuwen of Bart Moeyaert, of iemand die wat minder bekend is. Hoe dan ook: met zo’n dichter(es) van wacht voert u een persoonlijk gesprekje en daarna leest hij of zij een gedicht voor. Elke avond tussen 20 uur en 22 uur, tot en met zaterdag.

Geraakt worden met woorden

Het initiatief komt van de vzw "Verb(l)ind" die al van voor de coronacrisis ijvert voor meer verbinding en ontmoeting en minder eenzaamheid in de samenleving. De lockdown zet de nood aan contact op scherp, zegt Hein Huyghe: "In deze tijd zonder aanraking hebben mensen meer dan ooit nood aan geraakt worden. Woorden zijn daartoe in staat. En ze zijn veilig, zeker ook als ze via een telefoonlijn zachtjes landen in je oor. Omdat poëzie de kracht heeft om te ontroeren en te verbinden.”

Mensen missen contact, dichters missen een podium

Dichteres Moya De Feyter is een van de jonge poëtische krachten. “Veel mensen missen contacten in deze periode en dichters missen dan weer het podium. Dit is een mooie manier om al dat gemis samen te brengen.” De Feyter zal uit eigen werk voorlezen en laat de precieze keuze afhangen van wie er aan de lijn hangt.

Alles samen tientallen dichters zitten klaar naast hun telefoon. Enkele namen: Delphine Lecompte, Luuk Gruwez, Bart Moeyaert, Benno Barnard, Max Temmerman,  Joke van Leeuwen, Amina Belorf, Mustafa Kör of de kersverse stadsdichter van Antwerpen  Seckou Ouologuem.  

Dichters van wacht” loopt van maandag 6 april t.e.m. zaterdag 11 april, tussen 20 uur en 22 uur. Het gratis telefoonnummer is 0800 11 233. Als u even moet wachten, hoort u trouwens de stem van Maud Vanhauwaert.

Uitvaartgedichten

Het moet zijn dat deze uitzonderlijke tijden inspirerend werken, want dichters (en bij uitbreiding alle kunstenaars) zijn erg actief.

Nabestaanden van iemand die is overleden aan Covid-19 kunnen een persoonlijk, nieuw gedicht aanvragen. Als troost, nu "normale" uitvaartplechtigheden tot een minimum zijn herleid. "Gedichtenkrans" is een initiatief van de Dichter des Vaderlands en er werken meer dan 70 schrijvers aan mee. Een "uitvaartgedicht" is trouwens ook helemaal gratis.

Intussen wordt de lijst met "coronapoëzie" almaar langer. Vrolijke gedichten, over de jacht op wc-papier of de hel die thuiswerken heet. Of ernstige gedichten, over de menselijke hoogmoed tegenover de natuur.  Een overzicht vindt u hier.    

Meest gelezen