Radio 2

Op ontdekkingsreis of een virtuele expositie bezoeken: C-Mine Genk zorgt voor cultuur in je kot

Tijdens de paasvakantie beleven musea en andere kunstorganisaties in Limburg normaal gezien hoogdagen. Maar de situatie is door de coronacrisis niet normaal, en daarom gooien ze in Genk het roer noodgedwongen om. Zo kan je het uitgebreide aanbod van C-mine online vanuit je kot beleven.

Voor Genks schepen van cultuur Anniek Nagels (CD&V) was een vakantie zonder creatieve prikkels absoluut geen optie. “Samen met onze partners zijn we op zoek gegaan naar alternatieve mogelijkheden”, vertelt de schepen. “Zo pakken we elk jaar uit met een grote C-mine expeditie op maat van kinderen. We hebben nu een soortgelijke ontdekkingstocht in elkaar gestoken met het bekende figuurtje Cyriel de Krekel. Je kan die downloaden in de vorm van een 22 pagina’s tellende opdrachtenbundel. Kinderen van 6 tot 12 jaar wanen zich echte ontdekkingsreizigers en zijn er gegarandeerd een halve dag zoet mee."

Ontdekkingsreizigers van 6 tot 12 zijn er zeker een halve dag zoet mee
Anniek Nagels, schepen van Cultuur (CD&V)

Een ander hoogtepunt dit C-mine-seizoen zou de tentoonstelling over Victor Papanek moeten worden. Als alternatief is er nu een virtueel bezoek. Anniek Nagels: “Toeschouwers kunnen de expositie ‘Victor Papanek: The Politics of Design’ bezoeken van achter hun computerscherm. De radiostem van Lieven Trio neemt hen mee door de expo in twee filmpjes. Op die manier kom je alles te weten over hoe design inspeelt op sociale gelijkheid, inclusiviteit en duurzaamheid.”

Geen dag zonder kunst

Naast een uitgebreid aanbod op de website van C-mine draagt ook het Emile Van Dorenmuseum zijn steentje bij aan 'kunst vanuit je kot'. Het museum is sinds maart begonnen met ‘Geen dag zonder kunst'.  Schepen Anniek Nagels: "Online vind je elke dag een greep uit het rijke archief van schilderijen en foto’s van landschapskunstenaars die vanaf eind 19de eeuw Genk als uitvalsbasis en muze verkozen. Bovendien wordt elk mooi verhaal gelinkt aan onze coronahelden."

De schepen benadrukt tenslotte dat het aanbod zich niet uitsluitend richt op Genkenaren. "Het is bedoeld voor álle Limburger en Vlamingen die willen genieten van kunst, design en cultuur, vanuit hun kot." 

Meest gelezen