AFP or licensors

Correspondent Leen Vervaeke is terug in Wuhan: "Ze kijken hier met verontwaardiging naar het buitenland"

"Zoveel nieuwe besmettingen in de VS en ze dragen er niet eens mondkapjes!" Die woorden hoorde China-correspondent Leen Vervaeke vandaag in de straten van Wuhan, de stad waar het coronavirus uitbrak en het normale leven na een wekenlange quarantaine langzaam terug op gang komt. "Ze kijken hier met verontwaardiging naar de aanpak in het buitenland."

De westerse aanpak van het coronavirus kan in de straten van Wuhan op weinig begrip rekenen. Dat vertelt China-correspondent Leen Vervaeke in "De ochtend". In februari werd ze gerepatrieerd uit de stad Wuhan, waar het coronavirus voor het eerst uitbrak, en nu is ze er terug. "Vandaag hoorde ik nog iemand verontwaardigd zeggen: "Zoveel nieuwe besmettingen in de VS en ze dragen er niet eens mondkapjes!""

Dat is dag en nacht verschil met de strenge aanpak van China: "De Chinese aanpak heeft weinig met vrijwilligheid te doen", vertelt Vervaeke. "Wie gezond is, krijgt een groene gezondheidscode. Als je in contact komt met iemand die besmet is, wordt die code rood en mag je niet meer buiten."

Wuhan is nog niet de bruisende miljoenenstad die ze voor corona was.

Leen Vervaeke, China-correspondent

Nu het coronavirus de rest van de wereld lamlegt, lijkt het normale leven terug op gang te komen in China, al gaat dat behoorlijk langzaam. "Als je het vergelijkt met de afgelopen tien weken, toen er niemand op straat was, is het zeker hoopvol. Bussen en metro’s rijden weer, je ziet mensen op straat en in de winkel. Er is vooruitgang, maar het gaat stapje voor stapje. Wuhan is nog niet de bruisende miljoenenstad die ze voor corona was."

De afgelopen 24 uur werden er in China 39 nieuwe besmettingen gemeld, waarvan één binnenlandse en 38 bij Chinezen die terugkwamen uit het buitenland. Opvallend: er zijn ook 78 asymptomatische besmettingen vastgesteld, en die worden niet bij de officiële cijfers geteld. 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen