Massaal thuiswerk stelt wetenschappers in staat de lichtste aardbevingen te meten

De corona-epidemie heeft voor sommige wetenschappers onverwacht gunstige gevolgen. Omdat fabrieken stilliggen en mensen noodgedwongen thuiswerken, davert er veel minder verkeer over de wegen. Daardoor dringt er minder geluid in de bodem en kunnen aardwetenschappers veel nauwkeuriger aardbevingen registreren.

Het Nederlandse weerinstituut KNMI liet vandaag weten dat het dankzij de relatieve stilte op de wegen nu ook heel lichte aardbevingen oppikt. In Nederland, waar aardgas ontgonnen wordt, zijn lichte aardbevingen niet ongewoon. Maar ook bij ons ervaren aardwetenschappers de gunstige gevolgen van de corona-epidemie.

"Het klopt dat er nu minder ruis is in de bodem", zegt Kris Vanneste die als aardbevingsdeskundige voor de Koninklijke Sterrenwacht werkt. "Dat merken we gewoonlijk ook 's nachts en in het weekend, als er sowieso minder verkeer is op de baan." 

Op de sterrenwacht in Ukkel hebben we voor onze seismometer een put gegraven. Daar heeft het geen last van omgevingslawaai.

Kris Vanneste, aardbevingsdeskundige Koninklijke Sterrenwacht

"Toch maakt de stilte die er nu is voor ons weinig verschil", gaat Vanneste voort. "Dat komt omdat wij in België over een netwerk van een 25-tal seismometers beschikken die elk op een strategisch punt staan waar de ruis beperkt is. We hebben de plekken voor die meettoestellen zorgvuldig gekozen."

Op de sterrenwacht in Ukkel hebben de wetenschappers voor hun seismometer zelfs een put gegraven. "Op de plek waar het toestel staat, dringt het omgevingslawaai van de grootstad niet door. Daar, onder de grond, kan het toestel nauwkeurig bevingen registreren."    

Leer meer over het seismische netwerk in ons land op de website van de Koninklijke Sterrenwacht.

Meest gelezen