Videospeler inladen...

Met de auto naar het bos, rolschaatsen en zitbankjes: deze coronaregels zijn (licht) bijgesteld

Gezinnen met kinderen tot 5 jaar mogen voortaan toch de auto nemen voor "recreatieve activiteiten", lees: naar het bos of park in de buurt gaan. Dat staat in de bijgestelde coronarichtlijnen van het federaal crisiscentrum. Rolschaatsen kan ook opnieuw. En het crisiscentrum vraagt aan de autoriteiten om tolerant te zijn tegenover ouderen die even op een bankje gaan zitten.

Tot nog toe was het onder de geldende coronamaatregelen niet toegelaten om de auto te nemen voor recreatieve activiteiten, bijvoorbeeld om naar het bos te gaan iets verder uit de buurt van je woning. Daar komt nu verandering in.

"Verplaatsingen met de auto voor recreatieve activiteiten zijn toegestaan voor gezinnen met kinderen jonger dan en gelijk aan 5 jaar", staat te lezen op de website van het crisiscentrum. De regel geldt voor het hele gezin, ook al is maar één kind vijf jaar of jonger. Ook personen met beperkte mobiliteit, zoals ouderen en zwangere vrouwen mogen voortaan de wagen nemen voor recreatieve activiteiten.

Zo kunnen mensen die in een stad wonen met kleine kinderen toch even de auto nemen naar een park of bos in de buurt om te gaan wandelen, luidt de redenering. Het is nog altijd niet de bedoeling om op die manier naar zee of de Ardennen te rijden, verduidelijkt het crisiscentrum. Dat blijven namelijk niet-essentiële verplaatsingen. 

Rolschaatsen en skaten

Fysieke activiteiten (wandelen, lopen of fietsen) buiten waren al toegelaten, als ze niet in groep gebeuren en sowieso met respect voor "social distancing". Maar uit de vorige richtlijnen volgde dat skaten, rolschaatsen of met de step rijden niet mocht.

Ook dat wordt nu aangepast: "Voor de activiteiten mogen enkel rijwielen (met inbegrip van elektrische fiets) en niet-gemotoriseerde voortbewegingstoestellen worden gebruikt", klinkt het nu. Met andere woorden: een tochtje met de step, het skateboard of de rolschaatsen mag nu wel. 

"Het is logisch dat wanneer een gezin gaat wandelen, kinderen zich ook met rolschaatsen of een skateboard mogen verplaatsen", zegt Yves Stevens van het crisiscentrum. Sowieso blijft de regel: mensen moeten permanent in beweging zijn. Dus ter plaatse basketten, voetballen of met vrienden op een pleintje met het skateboard trucjes doen kan niet.

En wat met de bankjes?

Vanmorgen ontstond ook politieke discussie over de zitbanken in de straten. Mag je daar nu even op gaan zitten of niet? N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever stelde dat hij het verbod om even te rusten op zo'n bankje niet gaat handhaven. Volgens Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten is het een kwestie van gezond verstand dat mensen eventjes mogen uitrusten op een bankje onderweg wanneer ze gaan lopen, fietsen of wandelen.

Nochtans hebben heel wat steden en gemeenten op verschillende plaatsen de bankjes afgezet en zijn er ook al boetes uitgedeeld. In de richtlijnen van het federaal crisiscentrum staat namelijk dat mensen permanent in beweging moeten zijn. "Het is bijvoorbeeld verboden om in de parken te gaan zitten."

Daar is nu wel een aanvulling op. "Ten aanzien van zwangere vrouwen en ouderen moet er tolerantie aan de dag gelegd worden. De maatregel mag ook niet strikt toegepast worden op mensen met een beperkte mobiliteit of een mentale handicap." Maar andere mensen moeten wel degelijk in beweging blijven, aldus Yves Stevens van het crisiscentrum. "Dus dan is het niet toegestaan om op een bankje in het gras te gaan zitten genieten van de zon."

Volgens de woordvoerder van het crisiscentrum zijn de maatregelen duidelijk genoeg "en nodig voor de gezondheid van iedereen". "De basismaatregelen zijn altijd dezelfde gebleven: blijf zo veel mogelijk thuis, enkel essentiële verplaatsingen zijn toegelaten."

"Deze verfijningen dienen om meer duidelijkheid te geven en om aan gezinnen met kleine kinderen de mogelijkheid te geven even te ontspannen, wat het draaglijker maakt in deze moeilijke omstandigheden", stelt Yves Stevens.

Over boetes die nu al uitgeschreven zijn en die volgens de verfijnde richtlijnen niet nodig waren geweest wil Stevens geen uitspraken doen. "Het zal moeten bekeken worden in welke mate dat kan geregeld worden."

Beluister het interview met Yves Stevens van het crisiscentrum in "De wereld vandaag" op Radio 1: 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen