Videospeler inladen...

Oostenrijk versoepelt coronamaatregelen vanaf 14 april, maar erg geleidelijk

Vanaf 14 april, dus na Pasen, mogen meer winkels in Oostenrijk opnieuw opengaan. De verplichting om mondmaskers te dragen, blijft echter, net zoals de meeste andere beperkingen en dat zeker tot het einde van deze maand. Daarna stelt bondskanselier Sebastian Kurz een geleidelijke normalisering voor. Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel is dat in haar land nog niet aan de orde. 

De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz had vandaag een ietwat hoopvolle boodschap voor zijn landgenoten. Zo heeft hij een tijdschema bekendgemaakt met versoepelde maatregelen. "Ons doel is om stapje per stapje te gaan", zei hij.

Kurz wil vooral hoop bieden aan kleine middenstanders. Zo zullen kleinere winkels vanaf 14 april opnieuw hun deuren mogen openen. Wel moeten ze dan dezelfde maatregelen treffen als supermarkten; dus mondmaskertjes zijn verplicht voor de klanten en er mogen er ook niet te veel tegelijk binnen. Alle beperkende maatregelen blijven dus van kracht tot eind deze maand. Zo moeten de Oostenrijkers binnen blijven en enkel om essentiële redenen  buitengaan en moeten ze bij het winkelen mondmaskers dragen.

Vanaf 1 mei zouden dan ook de grotere winkels en shoppingcentra opnieuw mogen opengaan. Ten vroegste midden mei zou dat ook het geval zijn voor restaurants en hotels. Wel hield Kurz een slag om de arm: de regering zal daarover pas eind april een beslissing nemen, afhankelijk van de evolutie van de epidemie in Oostenrijk. Zeker tot eind juni zullen geen massabijeenkomsten of grote feesten toegelaten worden. 

Oostenrijk is zo het eerste Europese land dat een tijdschema voor de normalisering na de epidemie officieel maakt, ook al is dat dan voorwaardelijk. Volgens een uitgelekt document dat het persbureau Reuters in handen gekregen heeft, zou ook het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken zo'n plan hebben, maar dat is niet bevestigd.

Duitse kanselier Merkel praat nog niet over afbouw

In een tv-toespraak lijkt de Duitse bondskanselier Angela Merkel nog  niet echt van plan om de beperkende maatregelen in haar land af te bouwen. De volksgezondheid gaat voor en een opheffing van de maatregelen zal stap voor stap gebeuren, waarschuwde ze. 

Merkel noemde de corona-epidemie de grootste crisis ooit voor de Europese Unie. De oplossing kan enkel een nog sterker Europa zijn dat beter functioneert, zei ze. Volksgezondheid is dan wel geen kernbevoegdheid van de EU, maar toch drong Merkel aan een op "soevereiniteit" inzake de productie van mondmaskers en andere beschermende kledij voor medisch personeel dat tenminste voor een deel in Europa en onder Europese controle gemaakt zou moeten worden. Nu gebeurt dat grotendeels in China of elders in Azië. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen