Oud F1-baas Ecclestone vader op 89-jarige leeftijd: biologisch mirakel? Of is er meer aan de hand?

Het was opmerkelijk nieuws enkele dagen geleden: de voormalige Formule 1-baas Bernie Ecclestone is 89 en wordt opnieuw vader. De moeder wordt de Braziliaanse Fabiana Flosi, zijn derde vrouw en ook al 44 jaar. Fertiliteitsexpert Herman Tournaye kan niet geloven dat de bevruchting zonder hulp is gebeurd.

Herman Tournaye is diensthoofd Fertiliteit bij het UZ Brussel geeft toe dat het ongeloofwaardig klinkt, maar stelt dat het biologisch perfect kan. “Al heb ik geen ervaring, want in Brussel werken we met leeftijdslimieten”, zegt Tournaye in “De wereld vandaag” op Radio 1.

“Een vrouw wordt geboren met een voorraad eicellen. Eens die is uitgeput, is het gedaan. Een man daarentegen heeft stamcellen in zijn teelballen. Vanaf de puberteit gaan ze zaadcellen aanmaken en dat kan tot vergevorderde leeftijd. Studies van de teelballen hebben aangetoond dat zelfs tot de leeftijd van 90 jaar nog zaadcellen kunnen worden gevormd.” 

Enorme verschillen tussen mannen

“Er zijn wel enorme verschillen tussen mannen. Het microklimaat van de teelbal bepaalt de vorming van gezonde zaadcellen. De doorbloeding van de teelbal moet goed genoeg zijn. Voldoende zuurstof en genoeg voeding moeten naar de stamcellen kunnen worden gebracht. Hier spelen gezondheidsfactoren een rol, in de eerste plaats hart- en vaatziekten.”

“Zo komt het dat sommige mannen op heel hoge leeftijd nog steeds vruchtbaar kunnen zijn. De kwaliteit van het zaad gaat sowieso achteruit. Maar hoe jonger de vrouw is en hoe vruchtbaarder ze is, hoe meer ze zal compenseren om tot een geslaagde bevruchting te komen.”

Op die leeftijd niet gemakkelijk om vlot seks te hebben

Fabiana Flosi, de vrouw van Ecclestone is intussen 44 jaar. Vooral dat doet Tournaye vermoeden dat er hier meer aan de hand is. “De zaadkwaliteit van een 89-jarige man, zelfs al is er genoeg productie, is sowieso slechter.  Hou bovendien rekening met de mogelijkheid van erectiele dysfunctie (erectieproblemen, red.). Het is als man op die leeftijd niet gemakkelijk om vlot seks te hebben, zeker niet op regelmatige basis wat nodig is voor bevruchting. En dat dan nog eens met een vrouwelijke partner van 44 jaar bij wie de vruchtbaarheid ook moet afgenomen zijn.”

Dr. Tournaye komt bijgevolg tot de slotsom dat een fertiliteitsexpert een handje heeft toegestoken. “Er zijn verschillende mogelijkheden. Het kan zijn dat Fabiana Flosi vele jaren geleden eicellen heeft laten inbanken. Het kan ook dat ze zwanger is geworden met eicellen van een donor, een jongere vrouw. En het kan natuurlijk dat de bevruchting van de cellen van beide partners met hulp tot stand is gebracht. De allerlaatste mogelijkheid is dat het koppel heel veel geluk heeft gehad.”

Beluister hieronder het volledige gesprek in "De wereld vandaag":

KTSDESIGN/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Meest gelezen