Videospeler inladen...

Recyclageparken in de meeste steden en gemeenten morgen opnieuw open onder strikte voorwaarden

In het merendeel van de Vlaamse gemeenten en steden gaan de recyclageparken morgen opnieuw open. Maar er worden strikte veiligheidsmaatregelen genomen, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Overal geldt de oproep aan de burgers om enkel te komen voor dringende zaken. Om te weten wat je wel en niet mag doen, raadpleeg je best de website van je eigen gemeente.

Antwerpen

In de provincie Antwerpen blijven de recyclageparken dinsdag dicht in de stad Antwerpen, in Baarle-Hertog en Hulshout. De stad Antwerpen breidt tijdelijk wel de afvalophaling uit, inclusief de ophaling van grofvuil en steenpuin aan huis vanaf maandag. Ook snoeiafval wordt opgehaald met de wekelijkse GFT-ophaling.

IOK Afvalbeheer, met recyclageparken in 29 Kempense gemeenten, opent de containerparken met aangepaste regels, behalve in Baarle-Hertog en in Hulshout.  De 'milieustraat' voor inwoners van Baarle-Hertog en de Nederlandse gemeenten Baarle-Nassau en Alpen-Chaam, blijft gesloten vanwege de bijzondere enclave-situatie van de gemeenten. De afvalophaling loopt wel door.

Ivarem, met 11 recyclageparken in 10 gemeenten van het arrondissement Mechelen, verwacht lange wachtrijen en installeert camera's aan alle toegangswegen. Zo kan een bezoeker op voorhand bekijken hoe lang het aanschuiven is.

Oost-Vlaanderen

In Gent, hoofdstad van Oost-Vlaanderen, worden vijf van de zes containerparken onder strikte voorwaarden geopend. Het kleine recyclagepark van Gentbrugge blijft gesloten. Ivago vraagt enkel naar het recyclagepark te komen indien dat echt noodzakelijk is. Asbest en textiel worden geweigerd. De afvalintercommunale schakelt ontsmettingsteams in en stewards regelen de publieksstroom.

ILVA opent haar parken in Aalst en 14 andere steden en gemeenten, al zijn ook daar restricties van kracht. Verko, dat 10 recyclageparken openhoudt in Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Melle, Wetteren en Wichelen, vreesde aanvankelijk voor een stormloop en personeelstekort. Maar inwoners kunnen op afspraak wel een bezoek brengen aan de containerparken. Batterijen, textiel, asbest en landbouwfolies zijn niet welkom.

Miwa opent 6 van de 5 recyclageparken, behalve Vlyminckshoek in Sint-Niklaas. IDM, dat actief is in Lochristi, Lokeren, Moerbeke, Wachtebeke, Zele en Zelzate, stelt de opening van de recyclageparken uit. In Assenede is het recyclagepark enkel op afspraak open voor groenafval. In Deinze opent het recyclagepark dinsdag, in Landegem en Kruisem kan een bezoek vanaf woensdag, maar daar wordt gevraagd elk bezoek uit te stellen indien mogelijk.

West-Vlaanderen

In West-Vlaanderen openen in alle gemeenten de containerparken dinsdag opnieuw de deuren. In de parken van afvalintercommunale Imog (regio Kortrijk) krijgen 65-plussers de eerste twee uur voorrang. Verschillende parken werken op afspraak. IVVO (regio Veurne-Ieper) laat slechts een bezoek toe om de 14 dagen. In Roeselare pakken ze het anders aan, daar wordt met een beurtrol gewerkt volgens ophaaldagen. De meeste gemeenten roepen expliciet op alleen te komen en vooraf goed te sorteren. In sommige parken wordt de duur van een bezoek beperkt en mag een bezoeker slechts een beperkt aantal soorten afval meebrengen. In Oostende zullen de toegangscontrole en de trapleuningen aan de containers om het halfuur worden gereinigd.

Vlaams-Brabant en Limburg

In Vlaams-Brabant en Limburg gaan alle recyclageparken dinsdag weer open. Bij afvalintercommunale Limburg.net worden gezinnen nog één keer om de veertien dagen toegelaten. Ook steden en gemeenten in Limburg hebben maatregelen getroffen om de spreiding te garanderen, zoals enkel bezoeken op afspraak en een maximum aantal bezoekers op het terrein.

Meest gelezen